Boszorkányüldözés boszorkány nélkül

2010 februárjában egy részben érthetetlen és megmagyarázhatatlan cikk, valamint egy sértő és ostoba fénykép jelent meg a Copyright-rovat oldalain. „Egy olvasói vélemény” taglalta a magyarországi illegális szoftverkereskedelem részleteit és következménytelenségét. A cikk első fele számomra is meglepő és tanulságos dolgokat állított. De csak az a rész. Az írás ezt követően hirtelen fordulatot vett és immár nem szoftverek illegális kereskedelmét állította pellengérre, hanem egy „gyakorlati példát a szerzői jogsértésre”.

Döbbenetes volt, mert a szöveg csúsztatott és prejudikált. Tényeket közölt, a tények ismerete nélkül (a lapszám szerkesztéséről és a szerkesztő(k) felelősségéről egy kicsit később).

Mindenekelőtt hadd számoljunk be egy Magyarországon szokatlan tettről: vállalom a felelősséget, hibáztunk.

Hibáztunk akkor, amikor egyik kollégám (belső vizsgálat indult, hogy kiderüljön, pontosan melyik munkatársam) olyan kiadványokba adott bepillantást, amelyekbe nem lett volna szabad. Nem a könyvek minősége vagy szakértelme miatt, hanem azért, mert a kiadványoknak nincs köze cégünk profiljához. A garázsrendszerekkel foglalkozó Szerviz-Trade Kft. sem a motoralkatrészeknek (dr. Frank Tibor, dr. Kováts Miklós: Benzinbefecskendezők és motorirányító rendszerek), sem a hajtási rendszereknek (dr. Emőd István, Tölgyesi Zoltán, Zöldy Máté: Alternatív járműhajtások) nem szakértője. Hibáztunk azért is, mert ezeket a könyveket kollégám úgy tette térítésmentesen, mindenki számára hozzáférhetővé, hogy azt megelőzően sem velem, sem a kiadóval – de ami a legfontosabb –, a szerzőkkel sem egyeztetett ennek feltételeiről. Végül hibáztam én is, az ügyvezető. Nem voltam elég figyelmes és nem vettem észre, hogy milyen plusz tartalom került fel a honlapunkra.

Sajnálom, hogy a hiba megtörtént. Ezzel együtt fontosnak tartom hangsúlyozni: hiba és nem bűncselekmény. A hibát, mihelyt tudomásomra jutott, azonnal orvosoltuk, a könyvek már nem olvashatók internetes oldalunkon. Emellett ahogy azt már korábban írtam, vizsgálatot indítottam, hogy kiderüljön: ki és miért tette hozzáférhetővé a fent említett műszaki szakkönyveket.

Itt álljunk meg egy pillanatra, kicsit boncolgassuk a februárban megjelent cikk néhány részletét!

„Anélkül, hogy idézném a szerzői jogi törvénynek az ide vonatkozó paragrafusait, a büntetőeljárás vége a 2–3 év közötti felfüggesztett börtönbüntetés, ami jelen esetben a legjobb védőügyvéd mellett is könnyen megkapható.”

„Ideje letörölni a saját és céges számítógépeikről az amúgy is szükségtelen krekkelt programokat és végre jogtiszta programokat használni!”

Cégünk, a Szerviz-Trade Kft. tizenkilenc éve működik, soha, semmilyen jogsértést nem követett el. Adót fizet, munkatársai után minden járulékot befizet, törvényi kötelességeit teljesíti. Ezért visszautasítok minden gyanúsítást és vádat cégünk tevékenységével kapcsolatban. Az, hogy engem börtönbüntetéssel fenyegessen bárki úgy, hogy híján van a tényeknek, nem ismeri a körülményeket és meg se próbálja azokat megismerni, felháborítónak tartom. A másik kiemeléssel kapcsolatban pedig annyit: egyetértek vele. Azt viszont nem értem, hogy a cégünkkel kapcsolatban megjelent ténybeli tévedések mellett, hogy lehet összemosni cégünk nevét krekkeléssel vagy lopott programok használatával. Ez már kimeríti a rágalmazás tényét!

Most pedig néhány gondolat a cikk szerkesztéséről és az írás mellett megjelent „néhány vélemény”-ről.

A Copyright rovatban a szöveg mellett – valószínűleg azért, hogy kicsit színesebb legyen a cikk – egy fotó is megjelent. Egy notebook látható rajta, a képernyőjén cégünk honlapjával – és itt a lényeg –, a gépen egy lakatokkal díszített lánc. Az üzenet világos, talán az alkotó még viccesnek is tartja. Egy valamivel viszont se ő, se a felelős szerkesztő nem számolt. Durva jogsértés bűnös színben feltüntetni egy céget vagy magánszemélyt úgy, hogy a bűnösséget se bíróság, se más hatóság ki ne mondta volna, de még csak eljárás sem indult.

A cikkbe ágyazott „néhány vélemény” egyoldalú, mivel csak a társaságunkat elítélő vélemények szerepeltek. Nekünk egyáltalán nem adtak lehetőséget a megszólalásra. Sőt, az összes körülményt nem ismerő szerzők, akik egymással talán még egyeztettek is a véleményeik megírása közben, felénk egyszer sem jeleztek semmilyen kifogást.

Végül egy rövid összefoglaló: egy kollégám hibát követett el. Feltöltött és ezzel ingyenesen elérhetővé tett műszaki szakkönyveket cégünk internetes oldalán. Bár a szerzők ezt nem tették szóvá, amikor értesültem az esetről, természetesen haladéktalanul intézkedtem, és a kiadványok lekerültek honlapunkról. Ezt követően egy „olvasói levélben” börtönnel fenyegetnek és a cikk mellett megjelent fotón cégemet úgy tüntetik fel mint bűnös, lakat alá került vállalkozást. „Vajon miért csinálták?” – teszi fel a kérdést a cikk és teszem fel én is ugyanezt a kérdést. A magam válaszát – bár a vélemények között nem jelent meg – most olvashatták. Kíváncsian várom az Önökét az info@szerviztrade.hu címre!