A főszerkesztő ajánlja – 2023 július

A júliusi számunk is, mint egy jó ideje már valamennyi, az autótechnikai, gépjárműfenntartás, vizsgálat, konstrukció szinte napi aktualitású, kaleidoszkóp sokféleségű metszetét adja. Egy hosszan elhúzódó átalakulási periódus, inkább már korszak, tényezői és tendenciái egyszerre hatnak, hol előre szaladva, hol felértékelve a régebbieket. Helyes döntésekkel középtájon maradni, most ez a „tudomány”. Sok az új technikák kihívása a szervizberuházásokat illetően, lemaradni sem akarunk, de nem vagyunk elég gazdagok ahhoz, hogy éllovasok legyünk, ha nem muszáj.

Tipikusan igaz ez például az R744-es klíma hűtőközegre, nézzünk először körül, miként fog alakulni, melyek a mai szerviztapasztalatok. Szólunk erről.

Az elmúlt évtized csúcstechnikái ma már szerviz, sőt javítási korszakukba kerültek, hétköznapi kenyerünk. Itt már (mint mindenhol) nagyon igaz, csak „kottából” szabad dolgozni. Sokkal bonyolultabbak annál, minthogy egy elrontott beavatkozás után legyintsük, majd visszajavítjuk. A váltótechnikák mindenképpen ide tartoznak. Több szakmai anyagunk is szól erről és adunk kottát is.

A „fogós” hibák egy részét (talán a többségét) a kontárok és a bátor amatőrök viszik be az autóba, melyet van úgy, hogy a következő tulaj szenved meg. Mutatunk erre példát Beszéék gyakorlatából.

A vizsgáztatás, a vizsgatechnológia mindig szolgál témával. Majdnem minden szakmabelinek ügye, mert vagy vizsgára készít fel, vagy vizsgáztat. A mi feladatunk, hogy felvessük azokat a kérdéseket, melyek részletei megoldásra várnak. A vezérlőegység-diagnosztika egyre több helyen szükséges a vizsgatechnológiában is, ez az előírások követelménye, csinálni kell már és fel is kell készülni rá. A gépjárműkülönlegességek Több cikkünk is „oknyomozó”.

Az egyik nagy szellemi értékű cikksorozatunk, a dízelmotorok meghibásodás elemzése utolsó részéhez ért. Középtájon jár a Bakony gyújtógyertyagyártás exkluzív történeti áttekintése. Új sorozat is indul az autózás jövője témában, van min elgondolkozni.

Találkozzunk műszaki életünk világhírű nagyjaival! Mi most Bakonybánkra visszük el Önöket, Bánki Donát szülőfalujába.

Mindez ízelítő volt ahhoz, hogy - például új előfizetőként - belelapozzanak az Autótechnikába.