Miről mesél a mérettábla?

Egy „angol viszonylatban” fuvarozó vállalkozótól érkezett megkeresés, hogy mind Németországban, mind Franciaországban a helyi hatóságok folyamatosan kérik járműveiken a mérettáblákat, és ezek hiányában meg is állítottak fuvarfeladatot. Főleg azért állt értetlenül a problémával szemben, mivel a szóban forgó ellenőrzött járművek néhány hónapja vizsgáztak – jelentős adat, hogy 2019-et írunk! – és ezek hiányát a vizsgálóállomások/vizsgabiztosok nem kérdőjelezték meg, nem is keresték.

Mielőtt azonban rátérünk a konkrét problémára, nem árt tisztázni néhány olyan járműazonosítónak a meglétét, mely szintén akár hazánkban, akár külföldön szankcionálási alap lehet.

A gépjármű, a mezőgazdasági vontató és a lassú jármű, valamint a pótkocsi alvázán az alvázszámot, továbbá a gépjármű, a mezőgazdasági vontató és a lassú jármű azonosító jellel ellátott hajtómotorján a motorszámot beütéssel vagy – ezek helyett – roncsolás nélkül el nem távolíthatóan rögzített táblán kell feltüntetni, továbbá e járműveket a gyártómű által rögzített adattáblával is el kell látni. Ha a járművön gyárilag rögzített adattábla van, azt nem szabad eltüntetni vagy megváltoztatni.

A teljes cikk előfizetőknek érhető el.