Autotechnika szakfolyóirat
Autotechnika szakfolyóirat
2020. június | Olvasson bele!

Napjaink „páncélos lovagjai” – I. részSokan hallhatunk az ún. „Guard” gépjárművekről, de tisztában vagyunk-e vele, hogy milyen összetett ismeretek és innovatív technológia áll a háttérben? Sajnos úgy tűnik, hogy Hollywood akciófilmjeiben látott egyes jelenetek már a mindennapok „rémképévé” váltak, így a gépjárművek közlekedésbiztonsági fejlesztései mellett a személybiztonság növelése is a szakma kihívása.

Mielőtt belemennénk a részletekbe, nézzük azokat az alapokat, melyek az idők folyamán egy külön szakirányt hoztak létre a konstruktőrök, gyártók, szervizek világában. Mind a polgári, mind a katonai életben alapvető, hogy a védett személy, illetve vagyoni tárgy sérülés nélkül átvészeljen egy esetleges támadást. A technikai berendezések mindig is hangsúlyosan vettek részt a védelem fenntartásában.

Kevésbé ismert, hogy hazánkban a többször módosított 5/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet melléklete erről „tud”, az alábbi definíciót tartalmazza: „Páncélozott jármű (SB): A szállított utasok vagy áruk védelmére szolgáló, golyóálló páncéllemezzel ellátott jármű.”A teljes cikk az előfizetőinknek érhető el.
Ha Ön már rendelkezik előfizetéssel a megtekintéshez kérjük, jelentkezzen be.
Szeretne előfizetni? Itt megteheti.
hirdetés

hirdetés