Négy autógyártó beszállítója lett a Bridgestone tatabányai üzeme

A Bridgestone  Tatabánya Termelő Kft. megszerzett minősítéseinek köszönhetően közvetlen gyári abroncsbeszállítója lett a BMW-nek, az Audinak, a Volkswagen Csoportnak és a Mercedesnek - közölte a vállalat hétfőn az MTI-vel.

A társaság 2018-ban  5 millió abroncsot gyártott, és a termelés 40 százalékát közvetlenül a belföldi és a nemzetközi autógyáraknak próbálja értékesíteni.

A Bridgestone Tatabánya Termelő Kft. tavaly a befejezte a mesterségesintelligencia-alapú, digitális abroncsgyártó gépeinek telepítését a 2017-ben, 85 milliárd forintos beruházással átadott második gyáregységében. 

A Bridgestone Tatabánya tavaly, következő nagyberuházása első ütemeként, 9,2 milliárd forintos befektetéssel egy új, 10 000 négyzetméteres raktárt épített, amellyel 600 000 abroncsra növelte raktárkapacitását. A bővítés részeként elkészült a cég oktató- és látogatóközpontja is.

A vállalat 2018-ban kétszáz új munkatársat vett fel, így dolgozóinak létszáma elérte az 1200 főt. A cég 2020-ban már 7,2 millió abroncsot szeretne gyártani, amelynek eléréséhez 2019-ben további kapacitásbővítést hajt végre.

A Bridgestone Tatabánya beszállítói hálózatát mintegy 750, döntő részben magyar kis- és középvállalat alkotja, amelyektől a cég tavaly 4,6 milliárd forint értékben vásárolt árukat és szolgáltatásokat. A vállalat éves árbevétele 2016-ban 36 milliárd forint, 2017-ben 53,1 milliárd, 2018-ban pedig 66,5 milliárd forint volt.

A gyárban elsősorban prémium kategóriás gépjárművekre szánt, nagy sebességindexű, személyautó- és terepjáró-abroncsok készülnek 230 féle méretben. Az üzemben a Bridgestone márka DriveGuard, Turanza és Potenza termékeit, valamint a Firestone márka Roadhawk, Winterhawk és Destination termékeit gyártják.

A belgiumi központú Bridgestone Europe (BSEU) a világ legnagyobb gumiabroncs- és gumitermék-gyártó vállalata, a tokiói központú Bridgestone Corporation leányvállalata. A cég a régió 38 országában több mint 18 300 munkavállalót foglalkoztat, valamint 15 gumiabroncs- és gumitermék-gyárat, egy kiemelt K+F központot és egy tesztközpontot működtet. 

Fotó: bridgestone.hu