Mi a retró?

A BBC neves TopGear médiumának RETRO kiadványa megkérdezi olvasóitól, hogy mi is az a retró, azaz „What is Retro?”, mielőtt az elmúlt korok öreg autóinak világába kalauzolná az olvasót. Számunkra is érdekes, hogy az automobilizmus és az autós hagyományőrzés egyik őshazájában mit, minek neveznek. Kicsit kiegészítve a forrásanyagot, nézzük, miként határozzák meg a retró autókat a szigetországiak a maguk kissé zárt világában.

Retró – minden, ami retró, korábbi időkből származó dolgot foglal magába, vagy arra vonatkozik, múltbéli divat vagy szokás szerinti; múltba való visszatekintés.

Backdating: modern kocsi régi köntösben, főleg külső részeiben régi(es) szerelvényekkel felcicomázott.

Barn find: hosszú idő után egy eldugott fészerben, istállóban, háborítatlan állapotban megtalált járgány. Sokan reménykednek egy Zagato-testű Astonban, egy takaros BMW 2002-ben vagy egy Volga M21-ben.


Barn find

Classic: a Brit Királyi Adóhivatal adózási szempontból a legalább tizenöt éves és 15 ezer dollárt meghaladó gépjárműveket határozza meg klasszikusként, az 1974 előtt gyártott autók azonban „történelmi jármű” címen adómentességet élveznek. Általában jellegzetes illatot, esetleg szagot árasztanak, különösen, ha előző tulajdonosuknak kutyája volt, esetleg erős dohányos volt. És ezek a szagok nem tűnnek el egyhamar…

Nota bene: a Classic Car Club of America pontosan meghatározza, hogy egy autónak 30 és 49 év között kell lennie, hogy „klasszik” legyen; míg az 50 és 99 év közötti járművek a pre-antik kategóriába tartoznak, antik kocsiként pedig a százéves vagy idősebb autókat szokás emlegetni. Ezek az amerikaiak már megint különcködnek…

Continuation car: az eredeti modell sztenderdjei és tervei alapján, általában a típus eredeti elemei, alkatrészei felhasználásával készült, összehozott autó, mely eredeti alvázszámmal (VIN) már nem rendelkezik.

Hot rod: olyan kocsi, amelyben a gyári beállításokat szándékosan módosították, a sebesség és a kezelhetőség fokozása érdekében (magyarul feltuningolt). Többnyire a régi járműveket illetik ilyen névvel. A modernek tuningolt változatai jellemzően egy szimpla „módosított” (modified) címkét kapnak. Az 1949 előtt gyártott kocsikat általában „street rod”-nak hívják. A közismert sztereotípia alapján tetovált, szakállas fickók privilégiuma az ilyen autó.


Hot rod

Kit car: főegységekből összerakható (összelegózható) autó, melyet maga a gyártó is összeszerelhet, de elemeiben megvásárolva a vevő is összerakhat, az otthoni összeeszkábálását rendszerint hangos káromkodások és a felismerhetetlenségig összemocskolódott ujjbegyek kísérik.


Kit car

Modern classic: egy kortól függetlenül „gyűjthetőként” aposztrofált jármű elnevezése, amelyet általában kis példányszáma, kivételes teljesítménye, esetleg merész kivitelezése tesz vonzóvá. Jellemzően extravagáns színekben árulják tukmálós használtautó-kereskedők.


Modern classic

Post-vintage: a harmincas évek végét fémjelezték ezek az autók, nem igazán régiek.

Pro street: alapvetően rendszámos autó, amely gyorsulásával tűnik ki, ez a „brutál” kategória. Tipikusan hatalmas fúvóval feltöltött V8-assal szerelt, keskeny hátsó fertályú; a kanyarokat annyira nem kedveli, a benzint annál inkább.


Pro street

Pro touring: régebbi modell (általában USA izomautó), amelynek tervezésekor leginkább a teljesítményt tartották szem előtt, különös figyelmet fordítva a felfüggesztésre és a fékre, megtartva emellett régies megjelenését. Teljesítményorientáltabb, mint egy sima Restomod.

Replica: kinézete nagyjából egyezik az eredetivel, de eredeti alkatrészeket aligha találunk benne. Lehet hű másolat, de lehet simlis utánzat. „Tribute”, „copy”, „clone” és „homage” neveken is fut, de kevésbé dicsérő célzattal pedig „paródia”, „sértés”, „kontármunka” megnevezéssel is illetik.

Restomod: általában egy öregebb autó, melyet technikájában – üzembiztonságuk miatt – megfiatalítottak. Mert, akik szeretnek ilyen autóval villantani, azok kedvenc időtöltése közé nem tartozik, hogy például az M0-s leállósávjában a karburátordűznit kifújják. A Bosch például csinál olyan feszültségszabályozót, mely a régi, ún. „oszlopos” technikát váltja ki modern félvezetőssel, de a régi házformát megtartja. És lehet mai fényezése, felnije, egyéb külcsín és belbecs eleme.


Restomod

Restoration: egy autó teljes mértékben eredeti alkatrészekkel, eredeti állapotába történő helyreállítása. Ez az igazi restaurálás, annak minden írott és íratlan szabálya szerint.

Veteran: az első világháborút megelőzően gyártott kocsik elnevezése. Olyasmi, amit előszeretettel emlegetnek úgy, mint „hintó ló nélkül”. Benzin, gőz vagy elektromosság is hajthatja.


Veteran

Vintage: a húszas évek (1919–1930) járművei, kurblis indítással, emeltyűkkel, karokkal kombinálva. Fényszóróként hintólámpák szolgáltak.


Vintage

Mint látjuk, azaz nem látjuk, a szigetországiak nem ismerik az Oldtimer és a Youngtimer szavakat ezen a szakterületen. Ha egy idős úr valahol keresztbe parkol, mondhatja a fiatal: „Helló Oldtimer, mikor tanulod már meg a szabályos párhuzamos parkolást?”n