Nosztalgia 1991

A Győri Ipartestület Oktatás Szervező, Kereskedelmi és Vállalkozási Iroda, a mai X-Meditor Kft. jogelőd csapata, 1991-ben, az Országos Autószerelő Konferencia (az első ilyen rendezvény 1987-ben volt) javaslatára egyszerre két szaklapot is indított. A SZAKI mutatványszámának Beköszöntőjében – felidézzük – mi is volt a kiadó szándéka. Azonnal belevágtunk az akkori technikai aktualitásokba, a másnap pénzzé tehető információk leírásába. Nézzük az egykoron aktuális témákat. „Fűt? Nem fűt” – a Wartburg 1,3 szívócsövében és karburátorában található fűtőelem vezérlés hibái és egy jótanács, miként építhetünk be erről műszerfali visszajelző lámpát. LEDes visszajelzők és a LEDes próbalámpa alkalmazása, nem utolsó sorban, mi is az a LED. Ismerkedés az ABS technikával, fedélzeti „öndiag­nosztikai” rendszerek, gyújtógyertya ábécé. A Wartburg 1,3 (34 TLA) és a Skoda Favorit 136 karburátor beállítása, korszerű hidraulikus szelepemelő himbák rejtelmei (ma is probléma forrás!). Füles-járatunkban megtudtuk, hogy lesz „zöldkártya”! Leírtuk, hogy Németországban egy VW Passat 1.8 CL 30-ezres átvizsgálása 125 DM-be került, míg tengelykapcsoló cseréért 360 DM-et kértek el. Horribilis pénzek voltak ezek hozzánk képest.

A bécsi Opel Beyschlagnál jártunk tanulmányúton és megtudtuk, hogy a CEMB lengéscsillapító próbapaddal (ez már akkor talperőmérő volt) miként kell mérni. Első hirdetőnk önállóan és a Siems & Klein KG magyarországi képviseletként a GarAgent Rt. volt és hirdettük a MICRORAAB Kisszövetkezet LADA Samara teszterét.

A másik 1991-ben indított szaklap a „SZAKI-tanuló” volt, alcíme „SZAKmai Információk Autószerelő és Mezőgazdasági Gépszerelő Tanulóknak”. Sokan gratuláltak ehhez a „civil” kezdeményezéshez, a Munkaügyi Minisztérium, az akkori közlekedési minisztérium, a Nemzeti Szakképzési Intézet. Levelükben sok sikert és eszmei támogatást ígértek, sajnos, mint írták anyagi támogatást nem tudnak nyújtani (ebben mind a mai napig nincs változás…).

„Teletömtük” a legkorszerűbb technikával és technológiával, mindazzal az elméleti anyaggal, mely az akkori tankönyvekből kimaradt. Izgalmas, mondhatjuk hősies, lelkesedésünktől fűtött, az Önök érdeklődésével kísért szép kezdet volt.