Goodyear BH-03

Az idei Genfi Autószalonon mutatta be a Goodyear a BH-03 elnevezésű gumiabroncs-koncepcióját, melyet az elektromos és hibrid járművek elterjedése nyomán fejlesztettek ki. Az elektromos járművek hatótávolságának növelésére és a hibridek CO2-kibocsátásának csökkentésére a Goodyear a gumiabroncsban rejlő energiatartalékokat igyekszik felhasználni. A BH-03 képes a hőt és a gumiabroncs-deformációt villamos energiává alakítani, így álló helyben és menet közben is képes az akkumulátorok töltésére a termoelem és a piezokristályos energiaátalakítás révén.

„Az energiaellátással és környezetvédelemmel kapcsolatos aggályok vezettek bennünket oda, hogy kifejlesszük ezt az energiatermelő koncepcióabroncsot. Minden futurisztikus ötlet valamilyen társadalmi kihívásból fakad, amelyre keressük a lehetséges megoldásokat, és mindeközben egy jobb jövő építésén fáradozunk. Reméljük, hogy ez az abroncs inspiráló hatással bír majd, és a benne rejlő ötletnek helye lesz a jövőbeli fejlesztésekben” – mondta Jean-Pierre Jeusette, a koncepciót kidolgozó luxembourgi Goodyear Innovációs Központ főigazgatója.

Azt még nem tudni pontosan, hogy milyen mennyiségű villamos energiát képes termelni az új fejlesztésű gumiabroncs, de mint tudjuk, manapság minden plusz energia jól jön a CO2-grammok csökkentésében.

A koncepció működéséről egy videót is megtekinthetnek az alábbi linken:

https://www.youtube.com/watch?v=N1Io5ex7BO4