A nemzetközi elitben a hazai márkaszervizek dolgozói

A magyarországi márkaszervizekben dolgozó szakemberek évről évre tanúbizonyságot tehetnek tudásukról, több gépjárműgyártó rendez rangos versenyt munkatársainak hazai és nemzetközi környezetben egyaránt. A világeseményeken számos magyar siker született az elmúlt években, most ezekből szemezgettünk.

Világbajnoknak lenni vagy akár dobogón végezni világversenyen szép eredmény, s természetesen nemcsak egy sportágban, hanem egy szakmában is elismerésre méltó teljesítmény. A magyarországi gépjárműimportőrök jelentős része szervez évről évre kifejezetten after sales területen szakmai versenyt, a hálózatok legjobbjai később nemzetközi szinten is megmutathatják tudásukat. A hazai piac méretének ellenére a márkakereskedői hálózatok munkatársai gyakran esélyesként szállnak harcba e megmérettetéseken, az elmúlt évek több sikert is hoztak.

A márkák egymástól független, ám viszonylag hasonló rendszerben versenyeztetik szakembereiket, a nemzetközi döntők előtt országhatáron belül kell először jól szerepelniük a dolgozóknak. Első körben online kérdéssorok alapján rangsorolják az indulókat, ahonnan az 5–10 legjobb juthat tovább. Ezt követi egy országos döntő, ahol elméleti és gyakorlati feladatok várnak a kollégákra. A kategóriák nyertesei abban a lehetőségben részesülhetnek, hogy ők képviselhetik az országot az adott szakterületen a világversenyen, már ahol akad, hiszen van olyan márka is, amely csak az országon belül szervez hasonló eseményt.

A SEAT, a Skoda és a Toyota évente, a Volkswagen, a KIA és a Peugeot minden második évben szervez after sales versenyt. Egyes gyártóknál mindössze egy, másoknál több kategóriában is hirdetnek eredményt: van, ahol szerviztanácsadók, szerviztechnikusok tudását mérik össze, de akad olyan márka is, ahol a vevőszolgálati vezetők, az alkatrész-értékesítők vagy a gépjárműfényezők is „megmérkőznek” egymással.

A hazai szerelők felkészültségét jelzi, hogy a közelmúltban sok kiemelkedő magyar diadal született a szakmai világbajnokságokon, tavaly például három aranyérmet is hoztak a Porsche Hungaria márkakereskedői hálózatában dolgozó kollégák. Vízkeleti János (Autócent Kft.) a Škoda, Répárszky Róbert (Dunakanyar Autócentrum Kft.) a SEAT szerviztanácsadó versenyét nyerte meg, Lövei Péter (Miskolc Autó Kft.) pedig szintén a spanyol márka szervizvezetői között lett az első. De 2014-ben sem maradtunk nemzetközi siker nélkül: a negyedik alkalommal megrendezett Peugeot Műszaki Tanácsadói világbajnokságon is magyar győzelemnek örülhettünk. Az október végi eseményt a márka párizsi oktatóközpontjában rendezték meg. A másfél napos gyakorlati döntőben hat ország képviseltette magát, a négyfős magyar csapat 56 ország közel 5000 technikusa közül végzett az élen. A magyar csapatot Katona József (Fábián Kft., Székesfehérvár), Kain Dénes (Gablini M3), Tóth János (Autós Mobil Kft.), valamint Tóth József (Fábián Kft., Budapest) műszaki tanácsadók alkották.

Két második helyezés is született: Bertók János (Palota Automobil Kft.) ezüstérmet szerzett a Škoda alkatrészellátási munkatársainak szóló kategóriában, valamint Varga Tibor, a debreceni OMP Autóház szervizvezetője is második lett az európai KIA márkaszervizek között kétévente megrendezett szerelői versenyen, amit ezúttal Frankfurtban rendeztek.

(Forrás: MGE-sajtóinformáció)