Autotechnika szakfolyóirat
Autotechnika szakfolyóirat
2019. május | Olvasson bele!

A GVH-piacelemzés végez a személy- és kishaszongépjármű- forgalmazás és -javítás területén

A Gazdasági Versenyhivatal a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló 1996. évi LVII. törvény 43/C. §-a szerinti piacelemzést indít a magyarországi személy- és kishaszongépjármű-forgalmazás és -javítás piacai vizsgálatára.

A törvény 43/C. §-ának (1) bekezdése értelmében a Gazdasági Versenyhivatal a törvényben meghatározott feladatai hatékonyabb és eredményesebb ellátása érdekében piacelemzést végezhet, amelynek keretében nyilvános információk, valamint önkéntes válaszadáson alapuló adatgyűjtés útján, szükség esetén külső szakértő vagy tanácsadó bevonásával felméri és elemzi az egyes piacok működését, a piaci folyamatokat és a piaci trendek alakulását, illetve egyes – több ágazatban vagy valamely ágazat meghatározott részében alkalmazott – piaci gyakorlatokat, továbbá ezeknek a versenyre és az üzletfelekre, így különösen a végső üzletfelekre gyakorolt hatását.

A Gazdasági Versenyhivatal a piacelemzés keretében tervezi megvizsgálni a személygépjárművek és kishaszongépjárművek értékesítésével és szervizelésével kapcsolatos hálózatok jellemző kialakítását, illetve e hálózatok tekintetében (gazdasági okokból, illetve a megváltozott jogszabályi keretekre tekintettel) az elmúlt években esetlegesen végrehajtott változásokat, az elsődleges piac (értékesítés) és az utópiac (szervizelés) jellemzőinek egymásra gyakorolt hatását, a márkák közötti és márkán belüli verseny jellemzőit. A Gazdasági Versenyhivatal a piacelemzés során különös figyelmet fordít a gépjármű-autópiacokon fennálló verseny kereteinek és esetleges akadályainak vizsgálatára, a garanciális javítások és a pótalkatrészekhez való hozzáférés kérdésére, illetve a független javítóműhelyek által kifejtett versenynyomás jellemzőire.

hirdetés

A piacelemzés során a Gazdasági Versenyhivatal adatkéréssel keresi fel a jelentősebb magyarországi gépjárműimportőröket (vezérképviseleteket), a gépjárművek értékesítését és utópiaci szolgáltatásokat végző vállalkozásokat, illetve az őket képviselő érdek-képviseleti szervezeteket, a piaci viszonyokkal kapcsolatban információval rendelkező hatóságokat és más állami szerveket, továbbá személyes konzultációt tart és piackutatást végez. A piacelemzés eredményeként a Gazdasági Versenyhivatal a vizsgált kérdéseket, a piacelemzés során feltárt tényeket és megállapításokat, az esetlegesen szükségesnek mutatkozó további intézkedéseket, valamint az alkalmazott módszertant bemutató tanulmányt készít, amelyet honlapján közzétesz.

A piacelemzéssel kapcsolatos észrevételeket a Gazdasági Versenyhivatal – általános elérhetőségei mellett – az alábbi e-mail címen várja: piacelemzes-gepjarmu@gvh.hu.

A piacelemzési tanulmányt 2015 decemberében teszik közzé.

Forrás: GVH Hirdetmény, iktatószám: AL/928-9/2014.


Kapcsolódó dokumentum:


at12_Oldal9


Tetszett a cikk?

hirdetés

hirdetés