Deregulálni csak radikálisan szabad

Ha a bürokráciára bízzuk a bürokrácia csökkentését, az nem fog menni – mondta Kósa Lajos a Figyelőnek adott interjúban. A kormány elhatározott szándéka volna az adminisztráció csökkentése, mely az elmúlt négy évben, a kormány eltökéltsége ellenére sem ment. „Ezt egy kicsit kalóz módon vagy kuruc taktikával lehet megcsinálni, kifejezetten a frakcióból” – tette hozzá.

Szerinte, ha egy jól sikerült gazdaságszabályozási deregulációt hajtanak végre, az a GDP-t 1,5 százalékkal is megdobhatja.

A túlbonyolított jogszabályi környezetre példákat is hozott: olyan példát hozott, hogy ha meg akarná szüntetni, hogy kötelező legyen izzókészletet tartani az autóban, akkor képviselői indítványként a parlament egyszerűen megszüntethetné ezt a kötelezettséget, míg ha államigazgatási úton fogna bele, és elkezdené köröztetni előtte az érdekképviseletek között, akkor semmilyen változás nem történne.

Kósa Lajos több, cégeket érintő jogszabályt is megváltoztatna, példaként az irodistáknak is kötelező balesetvédelmi oktatás életszerűtlenségét említette, vagy azt, hogy a kereskedők mérőberendezéseit a mérésügyi hivatal egész apparátussal ellenőrzi, miközben a fogyasztóvédelem lényegében ugyanezt csinálja, amikor tesztvásárlásokat végez. Nonszensznek nevezte azt, hogy a kamara megköveteli, hogy a szakképzésben részt vevő oktatóknak akkor is kötelező részt venniük a kamara által szervezett képzési rendben, ha abból a tárgyból doktori fokozatot szerzett az illető. A közbeszerzést is egyszerűsíteni kell, mondta Kósa, és szerinte ezt csak radikálisan szabad csinálni.

„Nagyon meredek, amit mondok, a jogászok rögtön eldobják az agyukat, de mi értelme van annak, hogy egy 1500 forintos ügyértékre az államigazgatás elkölt 150 ezer forintot? (…) Mondhatnánk azt, hogy bizonyos ügyértékhatárig csak egyszeres felülvizsgálati jog van. Vagy az sincs. Vagy mondjuk egy bizonyos értékhatár alatt, aki akar, pereskedjen, de fizesse ki a teljes államigazgatási költséget. Nincs illetékmentesség, nincsenek kedvezmények” – fejtette ki egyik elképzelését Kósa Lajos.

Kósa egy újabb példát is hozott: a korábbinál sokkal bonyolultabbak a cégautó-használati szabályok, ahelyett, hogy bárki bármire használhatná a cégautót egy átalányadó befizetésével.

„A köztisztviselő legyen független és hozzáértőˮ – mondta Patyi András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) rektora.

Rossz törvényekkel és jó hivatalnokokkal még lehet kormányozni, de a rossz hivatalnokokon a jó törvények sem segítenek – utalt Otto von Bismarck egy gondolatára.

A dereguláció nyomán állásukat vesztő bürokraták sorsával kapcsolatban Kósa Lajos azt mondta: a szaktudásukkal, rátermettségükkel kitűnően el tudnak majd helyezkedni.

Forrás: Figyelő és HVG