Tényleg kivonul az állam a General Motorsból

Az amerikai pénzügyminisztérium 490 millió dollár értékű General Motors részvényt adott el februárban, ami több mint háromszorosa a januárban eladott 156 millió dolláros csomagnak. A tranzakció részletes adatai egyelőre még nem nyilvánosak, így nem tudni, hogy az eladó milyen átlagáron, és mekkora mennyiségben értékesített a GM részvényeiből. Annyit viszont tudni, hogy az állam az elkövetkezendő 12 hónapban végleg kiszállhat az autógyártóból.

A kormány még a 2008-as pénzügyi válság keretében nyújtott állami kimentést a General Motors csoportnak, 67 milliárd dollár értékben. Ebből 50 milliárdot a GM, a maradék 17 milliárdot pedig az Ally Financial, a GM autókölcsönző üzletága kapott. A kincstár legutóbbi adatai szerint ebből eddig 29,8 milliárd dollárt kapott vissza.

A General Motors jól teljesít az utóbbi negyedévekben, mind az árbevétel, mind az eladott autók számában szép növekedést tudott felmutatni. Egyedül talán a társaság európai szereplését lehet negatívumként említeni, ahol 700 millió dolláros veszteséget értek el a negyedik negyedévben.

A GM bővülésének „motorja” az Egyesült Államok növekvő autóértékesítésében keresendő, februárban például 7,2 százalékos növekedést tudott elérni az előző év azonos időszakához képest. Decemberben közel 300 millió darab részvénnyel rendelkezett az állam, miután a GM 200 millió darabot visszavásárolt saját részvényeiből. Ezt követően az árfolyam mintegy 11 százalékos növekedést produkált már, a mai kereskedésben is már több mint fél százalékot erősödtek a papírok. Nem lehet tehát véletlen, hogy a világ egyik leggazdagabb embere is magáénak akar tudni bizonyos hányadot az USA egyik legnagyobb autógyártójából.

Forrás: Investor.hu|