Újautó-eladás 2012 november

A JATO Dynamics legfrissebb novemberi újautó-forgalombahelyezési összesítése szerint 2012. november hónapban összesen 4663 új személygépkocsi, valamint 953 darab 3,5 tonna össztömeget nem meghaladó kishaszongépjármű került forgalomba. Az első tizenegy hónapban összesen 48 340 új személyautó és 9871 új kishaszongépjármű került a magyar utakra.

A személygépjárművek esetén ez a forgalomba helyezési mennyiség a tavaly novemberi számoknál 2%-kal nagyobb. Az első tizenegy hónapban összesítve 15%-kal több autó került forgalomba, mint a tavalyi év azonos időszakában. A kishaszongépjárművek esetén az előző év azonos időszakát tekintve 29%-os csökkenés történt, az első tizenegy hónap számai megegyeznek a tavalyi azonos időszakának eredményeivel.

Novemberben a legsikeresebb autómárka (személyautó és összes haszongépjármű) az Opel volt, havi 1011 darabszámmal, az első tizenegy hónap viszonylatában a Ford került ki győztesen.

Modellszinten a legtöbb Opel Astrából kelt el novemberben (764 darab), az első tizenegy hónapi modell ranglistát ismét az Opel Astra vezeti 3373 db-os eladással. Ez a trend várhatóan továbbra is folytatódni fog, ugyanis novemberben megkezdődött az Opel által szállítandó 1250 db járőr Astra forgalomba helyezése.

A jelenlegi piaci jellegzetesség, hogy az újautó-forgalombahelyezések többsége, 75% céges, míg a magáneladások a piac 25%-át teszik csak ki.

A céges-magán eladások megoszlása a következőképpen alakult a 10 legeredményesebb márka esetében novemberben:

Bár a mostani növekvő trend bizakodásra ad okot, ne feledjük, hogy ezek a számok messze elmaradnak a válság előtti forgalomba helyezési mennyiségektől, valamint az üzletág sikeres működéséhez szükséges optimális darabszámoktól.

Tovább torzítja a jelenlegi piaci összképet az újra megnövekedett reexport jelenség, melynek pontos nagyságrendjét jelenleg nehéz meghatározni, de az iparág szakemberei szerint az idén tapasztalható piaci növekedés mintegy 80%-át ezen ügyletek teszik ki, valamint a hónap folyamán kezdődött el a már korábban említett 1750 db (Opel Astra és Skoda Fabia) rendőr-, járőrautó forgalomba helyezése, tehát effektív kisker növekedésről nem beszélhetünk.

Összehasonlítás végett a válság előtti 2008-es év novemberi eredménye a 2012-es azonos időszakának 207%-a volt, tehát 11 911 db személyautó és haszongépjármű talált gazdára. A 2004-es évben pedig a november 19 769 db gépjárművel büszkélkedhetett, az első tizenegy hónapban pedig 206 222 darab kelt el, ezen időszakhoz képest a csökkenés több mint 70%.

További információért keresse hazai képviseletünket:

hungary.enquiries@jato.com