Peugeot Partner Electric

A Partner 100 százalékig elektromos változatával olyan területekre és városrészekbe is be lehet majd hajtani, ahová kizárólag csekély kibocsátású járművek mehetnek. A vevői célcsoport is ma még elsősorban azokból a szállítókból kerül ki, akik ezeken a területeken végeznek terítőfuvarozást vagy egyéb ipari szolgáltatást.

A belső égésű motorokkal felszerelt Partnerből kifejlesztett új Partner Electric az elektromos technikák legújabb műszaki vívmányait vonultatja fel:

– A két lítiumion-akkumulátor (LiFePO4) csomag teljesítménye 22,5 kW/h. Az akkumulátorok a karosszéria alján, a hátsó futómű előtt és mögött találhatók. Elhelyezésük nem csökkenti a hasznos raktérfogatot.

– Az állandó mágnesű szinkronmotor névleges teljesítménye  49 kW (67 LE), folyamatosan rendelkezésre álló nyomatéka 200 Nm. Az erőátvitel tengelykapcsoló nélküli, állandó áttételű.

– A Partner Electrique az európai menetciklus (NEDC) szerinti 170 km-es hatótávolságú.

– Az akkumulátorok kétféleképpen tölthetők fel: a normál feltöltés (akár 16A) 6–9 óráig tart, míg gyorstöltéssel (125 amperig) fél óra alatt el lehet érni a 80 százalékos feltöltöttséget. A normál töltő fedele az autó első, jobb oldali sárvédőjén nyitható, a gyorstöltő csatlakozója pedig hátul, a tanksapka helyén, a vezetőoldalon található.

– A gépkocsivezető a műszerfalon látja az energiafogyasztását, illetve visszanyerését jelző mutatót, amely folyamatosan ösztönzi a vezetőt a gazdaságos vezetésre. A sofőr egy külön fogyasztásmérőn a fűtés és a légkondicionálás által felhasznált energiát is követheti, a fedélzeti számítógépről pedig leolvashatja a maradék hatótávot és az átlagos energiafogyasztást kW-ban.

– Kettős energia-visszanyerés: gázelvételkor és a fékezéskor visszanyert mozgási energiát elektromos energiává alakítja át. A visszanyert energiával menet közben is növelhető a hatótáv.

– Hatásos hőkomfort: a 100 százalékig elektromos fűtésnek köszönhetően az utastér gyorsan felmelegszik. A gazdaságos üzemmód funkció takarékosan gondoskodik az utastér szellőzéséről, ami szintén hozzájárul a hatótáv megőrzéséhez.

Modellspecifikus szolgáltatások

A Peugeot úgy alakította ki az elektromos Partnerhez kínált szolgáltatások körét, hogy azok megfeleljenek a sokrétű igénybevételnek és a változatos ügyféligényeknek. Ezek a következők:

– megvásárolható, illetve bérelhető akkumulátorok,

– külön gyártói garancia az akkumulátorra és a hajtásláncra, mind az időtartam, mind a futásteljesítmény vonatkozásában,

– modellspecifikus assistance szolgáltatás,

– könnyen elérhető töltőhálózat az európai országok nagy szolgáltatóival kötött együttműködési megállapodásoknak köszönhetően.

Az elektromos Partner a Peugeot és a Mitsubishi Motors Corporation között 2010-ben aláírt, a kishaszonjárművekhez adaptált elektromos hajtáslánc kifejlesztéséről szóló együttműködési megállapodás eredményeként született meg. Akárcsak a megújult Partnert, a Partner Electric modelleket is a PSA Peugeot-Citroën vigói (Spanyolország) üzemében gyártják majd.