Új elnök a Magyar Gumiabroncs Szövetség élén

November elején a hazai gumiabroncsgyártók szakmai szövetségének (HTA – Hungarian Tire Association) elnöki székében a leköszönő Bridgestone-vezető, Urbán Péter helyére Rábai Dánielt választották meg. Rábai Dániel 2004 óta dolgozik az egyik legjelentősebb piaci szereplőnél, a Continental Hungaria Kft.-nél. Az új elnök egyik legfőbb feladatának a hét legjelentősebb hazai gumiabroncsgyártó céget tömörítő szakmai érdekvédelmi szövetség tudásmegosztó szerepének és ismertségének növelését tartja.

Magyarországon hét gumiabroncsgyártó képviselteti magát önálló nagykereskedelmi egységgel: Bridgestone, Continental, Goodyear, Hankook, Michelin, Pirelli, Vredestein, egyben ők képezik a HTA (Magyar Gumiabroncs Szövetség) tagságát, és első számú vezetői alkotják a szervezet elnökségét.

A Magyar Gumiabroncs Szövetség 2011. augusztus 26-án alakult meg Budapesten azzal a céllal, hogy képviselje és megvédje a tagok törvényes érdekeit Magyarországon. A Szövetség – a nemzeti és európai versenyszabályok folyamatos figyelemmel kísérése mellett – segíti a hazai gyártókat és nagykereskedő, elosztóipar képviselőit abban a törekvésükben, hogy a gumiabroncsgyártással és -felhasználással kapcsolatos törvények, hazai és európai uniós szabályozások megfelelő szakmai felügyelet mellett készüljenek el. A HTA további célja, hogy a gumiabroncsiparról és a gyártott termékekről ismeretet adjon át a lakosság számára, egyben tájékoztassa a gazdasági és politikai élet résztvevőit tevékenységéről, valamint hogy hozzájáruljon egy megfelelő és globálisan is versenyképes jogi és szabályozási környezet kialakításához.

Jelenleg három gyártó rendelkezik gumiabroncsgyártással foglalkozó üzemegységgel: Bridgestone (Tatabánya), Hankook (Rácalmás), Michelin (Budapest és Nyíregyháza), és egy gyártó, a Continental rendelkezik autóipari alkatrészek előállítására szakosodott üzemegységekkel.

A gumiabroncs-iparág belföldi értékesítésének és exportjának tavalyi éves nagysága 365 milliárd forint.

Az iparágban foglalkoztatottak száma Magyarországon közvetlenül mintegy 5 ezer fő, és közvetve több mint 15 000 fő.

Forrás: www.hta.org.hu