Vision Zero

A Vision Zero kifejezés szó szerinti fordítása magyarul: „nulla vízió” vagy „zéró látomás”, azonban szövegkontextusban inkább a közlekedési balesetek „zéró haláleset” kimenete látomását jelenti. Olvasóink pontosan tudják, hogy miről van szó, hiszen, ha máshonnan még nem, az Autótechnika augusztusi editorialjában részletesen bemutattuk. Ez az EU egyik központi témája és törekvése.

Ismét témánk, mert hagyományosan októberben kerül a közúti közlekedés közlekedésbiztonságának témája országosan (a fényszórók) reflektorfényébe. 

A közlekedésbiztonság mindenki ügye, mindenki tehet valamit érte. Azzal is, hogy még figyelmesebben közlekedik, akár gyalogosként is. A mikromobilitási eszközök cikázó száguldása a járdákon, az úttesten az elmúlt években jelentkezett, és a helyzet egyre rosszabb. Baleseti kockázatukat még felmérni sem tudjuk.

Ami szakmánkat, a gépjárműfenntartást érinti, van és lenne még mit tenni. 

A vállalati társadalmi felelősségvállalás régebben központi téma volt, elsősorban nagyvállalatokra vonatkoztatva, de azután „lejjebb jött”, lényege: mindenki tegyen valamit szakmája területén környezetéért, társadalmi kapcsolataiért, az emberekért. Ez nem karitatív vagy társadalmi munka – szép dolog, az is lehetne –, de ha okosan csinálják, a vállalkozás malmára is hajthat vizet. 

A teljes cikk előfizetőknek érhető el.