Hosszú út elején járunk

Az út neve „Vision Zero”, melynek lényege az, hogy a közlekedésben elérjék a közúti halálos balesetek és súlyos sérülések számának teljes megszüntetését. A Vision Zero koncepciót először Svédországban indították el 1997-ben, és azóta világszerte számos ország és város vette át.

Az EU rákattant és fő céljai közé felvette, és meghatározta az alapelveket, a teendőket.

1. Minden élet értékes: A közlekedésben senkinek sem szabadna elveszítenie az életét vagy súlyosan megsérülnie. A mozgalom azt vallja, hogy az emberi élet fontosabb, mint bármilyen más cél, például a gyors közlekedés vagy a gazdasági hatékonyság.

2. A felelősség megosztása: A közlekedésbiztonság nemcsak a közlekedők felelőssége, hanem a közlekedési rendszer tervezőinek, szabályozóinak és üzemeltetőinek is. A Vision Zero szerint a rendszertervezőknek figyelembe kell venniük az emberi hibázás lehetőségét, és ennek megfelelően kell kialakítaniuk a közlekedési rendszert.

3. Rendszeralapú megközelítés: A közlekedési rendszer tervezése és szabályozása úgy történik, hogy az emberek elkerülhetetlen hibáit ellensúlyozza, csökkentse a balesetek súlyosságát. Ez magában foglalja az infrastruktúra fejlesztését, a járművek biztonsági technológiáinak javítását, valamint a közlekedési szabályok szigorítását.

4. Proaktív biztonság: A Vision Zero célja, hogy ne csak a már bekövetkezett balesetekre reagáljon, hanem előzetesen azonosítsa és kezelje a lehetséges veszélyforrásokat.

A teljes cikk előfizetőknek érhető el.