Koronatanú - TEXA OBD Log

Egy diagnosztikai készülék akkor igazán értékes, ha a profiljában jelentkező új vizsgálati kihívásokra azonnal választ tud adni. A mai digitális világban ez azt jelenti, hogy a műszer szoftverét igény szerint frissíteni kell. A TEXA ezért teremtette meg a közel két éve már piacon lévő sikerműszerének, az OBD Log-nak az automatikus frissítés lehetőségét: az új szoftver letöltése közvetlenül az OBD Log SW Suite programból, az interneten keresztül válik lehetővé.


Az OBD protokoll és az OBD csatlakozó az autóból történő információ kinyerés és információközlés (tuning) kezdetekben talán nem is gondolt lehetőségeinek egész tárházát kínálja. Szinte az első átgondolásra adja magát, hogy naplózó, tehát folyamatos adatgyűjtő funkciót is kérjünk tőle. Mivel a fedélzeti irányítórendszerek számtalan üzemi jellemzőt adnak ki szinte folyamatosan, ezeket idősorba rakva, teljes képet kapunk a jármű üzeméről, mozgásáról. Egy adatsorból az már csak a későbbi adatfeldolgozás kérdése, hogy pl. sebesség, motorfordulatszám, terhelés eloszlásokat nyerjünk, látván, hogy a gépkocsivezetőnek milyen a vezetési stílusa, miként is bánt a tulajdonos „szeme fénye” járművével. Az adatsorok természetesen nem csak a menetjellemzőkre adnak információt, hanem a motorüzem műszaki paramétereit és az esetlegesen bekövetkező hibákat is hűen követik, naplózva rögzítik. És ebben van a javítóipar számára – függetlenek és márkaszervizek egyaránt - egy új, nagyon hasznos diagnosztikai lehetőség.
A folyamatos adatrögzítés igénye és eszközei nem új dolgok, lehet off-board és on-board. Egyszerű példa az off-board folyamatos adatrögzítésra az akkumulátor kapocsfeszültség figyelése, mely rámutathat arra, hogy az éjszakai pihenőjét töltő autónk egy fogyasztója váratlanul bekapcsolt-e, és ezért nem forgat kellő gyorsasággal reggel az indítómotor. A folyamatos adatrögzítőnek Data-logger a neve, mely programja szerint célirányos adatfigyelést, figyelmeztetést, statisztikát is készíthet. Voltak és vannak is ilyenek autógyártói és műszergyártói oldalon egyaránt.

TEXA OBD Log


A TEXA OBD Log - on-board forrású adatgyűjtő - ebbe a műszercsaládba tartozik. Kis mérete, nagy tudássűrűsége, egyetemes alkalmazhatósága, széles választékú adatfeldolgozása, jól értelmezhető és használható mérésadat megjelenítése, hasznos protokoll formái a diagnosztikai eszközök családjában új kategóriát teremtett. Műszaki adatait táblázatba foglaltuk.
Az OBD Log-ot a gépjármű diagnosztikai csatlakozójához illesztve, rögzíteni tudjuk a jármű EOBD szabvány szerinti (autógyár-specifikusakat nem!) paramétertereit és hibakódjait EURO 2 vagy annál fejlettebb benzin és EURO 4 vagy annál fejlettebb dízel járműnél.
Mindannyian tudjuk, hogy számos hibajelenség, mint például a hirtelen teljesítmény csökkenés, rángatás, vagy jeladóból származók átmeneti hibák csak adott körülmények között jelentkeznek. A sporadikus hibákat műhelyben reprodukálni legtöbbször lehetetlen. A gyufaskatulya méretű OBD Log diagnosztikai eszközt egyszerűen behelyezzük az ügyfél autójának diagnosztikai csatlakozójába és ott is hagyjuk. Az OBD Log folyamatosan rögzíti az adatokat miközben az ügyfél a szokásos módon használja a járművet, vagy mi megyünk vele hosszabb próbaútra.
Az eszköz napokon vagy akár heteken keresztül képes rögzíteni a paramétereket. Amennyiben a tesztelés alatt a műszer hibát észlelt a készüléken világító piros fény jelzi, hogy hibás működés került rögzítésre.
A mérési periódus végeztével le tudjuk tölteni az adatokat egy számítógépre a Texa egyszerűen kezelhető, fejlett grafikus rendszerének, az IDC3 PC SW Suite segítségével.

A szoftverfrissítés lehetősége

Az OBD Log naprakészsége, és így hasznossága is a frissítéseken, a felhasználók észrevételein alapuló tökéletesítésen múlik. A TEXA ezért teremtette meg ennél a műszerénél is – és ez újdonság - az automatikus frissítés lehetőségét: az új szoftver letöltése közvetlenül az OBD Log SW Suite programból, az Interneten keresztül válik lehetővé.
A TEXA által közzétett legújabb verzió szerint műszerünk már tudni fogja az alábbiakat:
- kompatibilitás a 64 bites operációs rendszerekkel, mint a Windows Vista vagy a Windows 7
- speciális konfiguráció az egyre inkább elterjedt hibrid járművek számára,
- az elvégzett tesztről jelentés kinyomtatásának lehetősége, rajta az autó összes adatával, és a felfedezett hibákkal, így az ügyfélnek lesz egy dokumentuma az elvégzett munkáról,
- ki lehet nyomtatni egy grafikont az összes paraméterrel,
- új vizualizációs kialakítás és grafika, amely megkönnyíti és felgyorsítja a hibák azonosítását és történetét, továbbá rögzíti az időt ahelyett, hogy az út megkezdése óta eltelt időtartamot mérné,
- kiolvas új paramétereket is, melyekre azoknak a szerelőknek van szükségük, akik az OBD Log-ot használják az LPG és a CNG rendszerek finomhangolásához,
- beállítható a mintavételezési (szkennelési) időintervallum 1 és 5 másodperc között,
- az adatokat Excel formátumba tudja exportálni, így lehetővé válik egy autótípus két különböző példányán elvégzett mérések összehasonlítása.
Az ügyfelek letölthetik az újonnan kiadott 2.0.5-ös verziót bármilyen hagyományos, Internet-kapcsolattal rendelkező PC-re. A www.texa.com weboldalon a letöltés/szoftver letöltése menüpontra kattintva először egy egyszerű űrlapot kell kitölteni. Ha a fájl letöltődött, a telepítés a megfelelő ikonra kattintva a letöltött fájl futtatásával történik, miközben követni kell a képernyőn megjelenő utasításokat.
A frissítés természetesen a korábban vásárolt OBD Log műszerekre is érvényes lehetőség.
Az OBD Log-ot az Autótechnika szerkesztősége is használja mind a szakcikkeket megalapozó szakértői vizsgálatokhoz, mind a „kulcsosautó” használatának naplózásához.


A készüléket forgalmazza a GarAgent AutóTeszt Hungary Kft.