Mi a helyzet a közúti mobilitásban?

Egy biztos, hogy nagyon biztosat nem tudunk! Ha semmit sem tudunk biztosan az automobilizmus jövőjéről, és én úgy tartom, hogy ez ma a helyzet, akkor én sem tudok jövendőt mondani erről, így megosztom bizonytalanságomat… Marad egy körkép vázlatos megrajzolása, mellyel lehet egyetérteni, lehet vitatni. Annyit elérhetek, hogy mindenkit továbbgondolkozásra késztessek.

Tudjuk, hogy a világot a klímaváltozástól tartó és félő, azt megjósló tudóskör és azt meglovagló politika kergette félelembe, elsősorban a CO2 légköri koncentrációjának megnövekedése, de más, klímaváltozást okozó anyagok, például a részecskék és a metán, vele együtt a szarvasmarhák is, de még a vízgőz is a bűnösök listájára kerültek.

A vita azonban, hogy az antropogén CO2 -kibocsátás-e az igazi oka a klímaváltozásnak, vagy ez egy évezredes periodicitás, ciklikus változás (igaz, nem igazán emberbarát változásokkal), nem tudjuk biztosan, sokan vitatják is. A felelősök között, hogy miért nő a levegő CO2 -koncentrációja, ma meghaladja a 400 ppm értéket, kellett találni egy könnyen megfogható bűnbakot. Ezt egyes tudóscsoportok támogatásával az automobilizmusban találták meg. Az autóipar, az autósok könnyen megfoghatók, kézben tarthatók. A világot tehát nem a kőolaj elfogyásának a veszélye fordította át új irányba. Mint sokszor elhangzott már a „bölcsesség”, a kőkorszak sem azért ért véget, mert elfogyott a kő…

A teljes cikk előfizetőknek érhető el.