Ford 1,0 Ecoboost légtömegmérő vizsgálata


A Ford EcoBoost 1,0 l lökettérfogatú motorja sok díjat kapott 2012-es megjelenése óta, de már elég sok idő telt el ahhoz, hogy ne csak karbantartás miatt érkezzenek ilyen modellek a műhelybe. Jelen cikk alanya egy Ford B-Max, ami légtömegmérő-hibával érkezett a műhelybe, majd több érdekesség is kiderült a jármű múltjáról, mire a problémát sikerült megoldani.


A 2014-es évjáratú Ford B-Max 1,0 EcoBoost, amikor megérkezett a műhelybe, P0102 hibakódot tárolt a vezérlőben, ami „Légtömeg-, illetve légmennyiségmérő áramkör alacsony jelszintű bemenetet” jelent. Az első lépés a csatlakozó ellenőrzése volt, hiszen a nem megfelelő jelátvitel okozhat ilyen hibakódot. Ekkor derült ki, hogy már nem a gyári légtömegmérő volt beépítve.


A tulajdonossal való egyeztetés után kiderült, hogy nemrég cserélték az alkatrészt egy utángyártottra, de a csere nem oldotta meg a problémát, így az eredeti légtömegmérőt is ki lehetett próbálni ➊. A csatlakozó megtisztítása és a pinek pozíciójának igazítása után továbbra is fennállt a hiba, így tovább kellett keresni. A csatlakozót és a kapcsolási rajzot nézve ➌ két érdekesség tűnhet fel. Az egyik, hogy a tüzelőanyag-tápszivattyúval közös 12 V-os tápfeszültséget kap a szenzor, a másik pedig, hogy 4 vezetékes MAF-szenzor ➋ létére hőmérséklet-érzékelő is van benne. 


A megszokott 6 vezetékes  szenzoroknál:

  • 12 V tápfeszültség,  
  • 5 V a PCM-ből,  
  • légtömegmérő szenzor jel,  
  • 5 V a hőmérséklet-érzékelőnek,  
  • a beszívott levegő hőmérsékletjele és a testelés osztozik a vezetékeken.  


A Ford szenzora ezzel szemben

  • 12 V-os tápfeszültséget,  
  • légtömegáramjelet,
  • hőmérsékletjelet és
  • testeléskiosztást tartalmaz.


Miután ismert az érzékelő működése és lábkiosztása, érdemes elővenni a PicoScope-ot és a jelek mélyére nézni. A 4 csatornás „szkóp” lehetőséget ad a 4 jel egyidejű vizsgálatára. Amikor a gyújtás bekapcsolása után nem jelent meg a 12 V feszültség a szenzortápon, akkor szakadásra lehetett következtetni. Mivel a tüzelőanyag-tápszivattyú működött és a motor is beindult, ezért a szakadás helyét könnyű volt megtalálni. 


A probléma gyors orvoslása után mindenki a jól megérdemelt kávéra gondolt már, de a diagnosztikai műszer csatlakoztatása után újra hibakódok kerültek elő. P0101 „Légtömeg-, ill. légmennyiségmérő áramkör tartomány/teljesítőképesség hiba” és P0113 „Beszívott levegő hőmérséklet érzékelő 1 áramkör magas jelszintű bemenet hiba” volt kiolvasható a vezérlőből. Újra elő kellett venni az oszcilloszkópot és megnézni, hogy mi változott ➍.


Járó motornál 14,7 V kapocsfeszültséget mértünk, ami megfelelő, viszont  a motorvezérlő által adott testvezetéken 12 V feszültséget mértünk, ami szakadásra vagy korrózióra utal. A légtömegmérő digitális jelet ad ki magából, amit a méréskor nem láttunk, így biztos, hogy nem megfelelő az érzékelő működése, amit okozhat a nulla potenciál hiánya. A testvezetékre fókuszálva eljutottunk a motorvezérlőig, mivel minden más lehetőséget kizártunk a kábelkötegben.

Próbaképp a jármű akkumulátorának negatív pólusáról vezettünk testvezetéket közvetlen a szenzorra és megvizsgáltuk a működését. A „szkópos” vizsgálat eredménye önmagáért beszél ➎. Jól látható a légtömegáram-mérő digitális jele, ahogy azt normál működéskor várjuk. A frekvenciaváltó funkciót alkalmazva a digitális frekvenciajelből számunkra jobban értelmezhető légtömegáramjelet kapunk ➏.


Ennek a konverziónak a hátránya, hogy nagyon zajos jelet kapunk. Ha tovább szeretnénk simítani a jelet, akkor lehetőség van további szűrésre is, de ezt már csak a mérés után érdemes elvégezni, hogy a nyers mért jelünk megmaradjon további kondicionáláshoz ➐. Létrehozhatunk új matematikai csatornát, mellyel a frekvenciát át tudjuk váltani fizikai jellemzővel arányos jelre ➑. Érdemes ügyelni a felbontásra, ha szeretnénk simított görbét kapni, további szűrés a matematikai csatornán is elvégezhető ➒. A diagnosztika sikeres volt, a javítás viszont még hátra van.

Első lehetőségként a motorvezérlőt kell cserélni, ami nagyon költséges, javítása pedig kockázatos. Másik lehetőségként a motorvezérlőt megkerülve juttatunk testvezetéket a légtömegáram-mérőnek, így az továbbra is működhet, az autó pedig nem lesz gazdasági totálkáros.