Lambda-szonda „mentőöv”

A németországi UNI-FIT Katalysatoren GmbH vállalat bizonyára többeknek ismerős, a világ egyik legnagyobb utángyártott, illetve cserekatalizátor-kereskedő cége. Termékeinek sorában ott vannak a lambda-szondák, kipufogócsövek, flexibilis átvezetők, részecskeszűrők. Óriási kínálatát a www.uni-fit.de oldalon találjuk. Egy filléres apróság is a kereső ember szeme elé kerülhet a lambda-szondák termékkatalógusában, a műszerkép alatt elrejtve: ez a lambda-szonda menetes tartógyűrű.

Gyakorló szakembereknek azt nem kell mondani, hogy egy öregebb lambda-szondát a helyéről kiszedni nem könnyű, sőt roncsolás nélkül szinte sokszor lehetetlen. Az indukciós hevítőket forgalmazók esküsznek rá, hogy célirányos melegítő tágítás után játszi egyszerűséggel kihajtható. Annak hiszünk, akinek van indukciós hevítője – nem is akármilyen, hanem huzalos – és már sikerrel végzett ilyen műveletet. Ha kiszedte a szondát, az még kétséges, hogy a tartógyűrűbe az új szonda behajtható lesz-e.

Maradjunk az egyszerűbb, lakatos megoldásnál – ajánlja az UNI-FIT.




Vágjunk a kipufogócsőbe egy új nyílást ➊ az eredeti szonda közelébe, majd az új tartógyűrűt ➋ hegesszük föléje ➌. Az, hogy nem áll pontosan olyan szögben és azon a helyen az újonnan behelyezett lambda-szonda, ahol eredetileg volt, bízzunk benne, hogy csak szépséghiba. A benyúlásának azonban célszerű azonosnak lennie. Természetesen az sincs kizárva, hogy az új tartógyűrűt az eredeti helyére is be tudjuk ültetni.

Az UNI-FIT kínálatában négy tartógyűrűfajta, egy tartólemez és zárócsavarok találhatóak.