VAS hibridtöltő

A hibrid járművek vizsgálata megkívánja, hogy a trakciós akkumulátor a mérések alatt töltött vagy töltés alatt legyen, illetve a szerviz az autót feltöltött trakciós akkumulátorral adja át. A VW AG szervizfelszereléseinek óriási kínálatában, a VAS „arzenálban” megjelent egy e célra készült szupertöltő, a VAS 6565A. A készülék német megnevezése: Hochvolt–Diagnose–Spannungsstützgerät.

A töltő alkalmas a nikkel-fémhidrid és a lítiumion-akkumulátor töltésére. A töltési jelleggörbék választhatóak, hibridtípushoz programozottak és tárolhatóak (20-féle IUIUa), a töltőfeszültség 100–600 V (± 1%), a töltőáram max. 3 A. A készülék hatásfoka jobb, mint 90%.

A töltő elsősorban a konszern hibridjeihez készült (VW Touareg Hybrid, Jetta Hybrid, Porsche Cayanne Hybrid), de kiválóan alkalmazható olyan rendszereknél, ahol a tápellátás biztonsága és pontossága kiemelkedően fontos, így a légzsákoknál, fedélzeti elektronikáknál, irányítóegység-programozásnál.

A töltő védett nagy terhelés alatti megszakításokkal szemben, nem kelt tranzienseket, rövidzárbiztos, túlhevülés-védelemmel bír. A hibrid rendszerekhez a VAS sorozatban megtaláljuk a típusspecifikus töltő- és mérőkábeleket is.

Példaként szolgál a VAS 6558/9 „Hochvolt–Prüfadaptersatz” mérő- és csatlakozókészlet, mely a nagyfeszültségű rendszer szigetelésvizsgálatának és érintésvédelmi vizsgálatának célját szolgálja.

Mint az említett eszközök is mutatják, a hibrid autók vizsgálatához, javításához számos, meglehetősen drága szervizberendezés szükséges, egy új, specializált szerviztevékenység ellátása érdekében.

Forrás: www.erwin.volkswagen.de, Workshop Equipment & VAS Software Katalog 
Betriebseinrichtungen und Spezialwerkzeuge