Berohadt porlasztó? Probléma megoldva!

A Puma Tools idén először mutatta be a 20. győri autodiga szakmai kiállításon, legújabb célszerszámai közül az osztrák Pichler és a holland Vibropac gyár Nyugat-Európában már méltán népszerű porlasztó- és izzítógyertya-szerelő termékeit, melyek osztatlan sikert arattak az autóipari szakemberek körében.

A rendezvény mindhárom napján számos újdonságot mutattak be a szakma számára. Legújabb termékeik közül a közvetlenül Nyugat-Európából importált Pichler márkájú professzionális, hidraulikus elvű magasnyomású dízel porlasztókihúzók és beletört izzítógyertyát kiszerelő készletek, valamint a szintén nyugati importból származó Vibropac márkájú vibrációs kivitelű porlasztókihúzók és az ugyancsak vibrációs elvű izzítógyertya-szerelő készletek iránt volt a legnagyobb az érdeklődés.

Ezek a szerszámok Magyarországon még nem széles körben ismertek, eddig nem volt lehetőség hazai beszerzésükre, az autószerelők csak külföldi internetes oldalakon, illetve azoktól a kollégáiktól hallottak róluk, akik nyugat-európai munkájuk vagy látogatásuk alkalmával használták vagy szert tettek rájuk. Mivel az autószerelőknek rengeteg bosszúságot jelent a berohadt porlasztók és a sok esetben beletört izzítógyertyák kiszerelése (a szükségesnél jóval nagyobb mértékű további motormegbontások miatti nem kis anyagi megterhelés, nagyon sok feleslegesen eltöltött idő, rengeteg pluszmunka, gépműhely vagy szikraforgácsoló műhely bevonása, ügyfél-reklamációk számának megnövekedése stb.) ezért az alábbiakban ezeknek a szerszámoknak szentelünk helyet.

E célszerszámok legnagyobb előnye, hogy gyártóik az autógyárakkal közösen fejlesztik ki termékeiket, tehát sok esetben konkrét motortípusoknál a porlasztó- vagy izzítógyertya-szereléskor többször előforduló hibajelenségekre készülnek precíz, nagyon pontos szerszámok. Sok esetben egész egyszerűen szinte lehetetlen feladatnak tűnik egy-egy common rail rendszerű magasnyomású porlasztó (injektor) kiszedése. Például egy M9R motorkód esetében (2.0L dci) a szerelők elmondásuk szerint neki sem kezdenek a porlasztó cseréjének, mert ha különféle módszerekkel meg is indul az injektor, az szinte biztos, hogy bele is törik, és utána már elkerülhetetlen a hengerfej leszerelése, ami persze az összes porlasztó eltávolítása, kiszerelése nélkül megint csak kivitelezhetetlen feladat, vagyis csak drasztikus lépéssel, a hengerfejfedél összetörése útján oldható meg.

Porlasztók esetében ilyen feladatok szakszerű, gyors, hengerfej levétele nélküli, megbontásmentes megoldására kínálja a Puma Tools az osztrák Pichler és a holland Vibropac speciális célszerszámait.

Az autószervizek számára a másik nagy probléma a dízel gépjárművek esetében az izzító gyertya cseréje. Bizonyos típusoknál gyakran előforduló jelenség, hogy az izzítógyertya kivételekor a gyertya egyszerűen kettétörik.

Ennek megelőzésére ajánlja a Puma Tools a Vibropac gyártmányú vibrációs elvű, levegős működtetésű, komplett, univerzális izzítógyertya-szerelő készletét. Az eszköz használatakor a szerelő a készletben található színskálázott nyomatékkulcs és az állítható erősségű, vertikális irányú, lábpedállal vezérelt speciális vibrációs szerszám együttes használatával könnyedén ki tudja venni az izzítógyertyát, anélkül, hogy az beletörne a hengerfejbe.

A Puma Tools arra az esetre is kínál megoldást, ha már megtörtént a baj, vagyis az izzítógyertya már beletört a hengerfejbe. Az osztrák Pichler cég által gyártott célszerszámok a kettétört izzítógyertyák hengerfejmegbontás nélküli eltávolítását teszik lehetővé. Mindegyik készlet motortípus-specifikus, igazodva az adott hengerfej egyedi igényeihez. Minden egyes motortípushoz illeszkedő készletben egy speciális konzol található, amelynek hengerfejre történő felszerelésével teljes mértékben elkerülhető a melléfúrás, ezáltal a hengerfej nem sérül.

A készletek tartalmazzák a beletört izzítógyertya kiszereléséhez szükséges szerszámok teljes kelléktárát, a szereléshez semmilyen más további szerszámra nincs szükség.

Termékeik elérhetőek személyesen a csömöri raktáráruházukban és bemutatótermükben, valamint az internetes webáruházukon keresztül. Az interneten (www.pumatools.hu) megrendelt termékeket a Trans-O-Flex futárcég szállítja házhoz következő munkanapi kiszállítással.