Megosztott szivattyús common rail 3000 bar nyomásig

Hamarosan elérhető válik a Delphi első, a nagy élettartamú, közepes és nehéz tehergépjármű-alkalmazások számára kifejlesztett common rail rendszere. A CR tüzelőanyag-adagolás rugalmasságának fokozására világelsőként 3000 bar-ra növelték a railnyomást. A forradalmian új, megosztott szivattyús közös nyomásterű rendszerek nagy hatékonyságú és megfizethető eljárást jelentenek a nehéz tehergépjárművekre vonatkozó Euro VI, az amerikai post US10, a japán PNLTR emissziós előírások határértékeinek betartására.

A 3000 bar railnyomást a mai nagynyomású CR-szivattyúkkal elérni nem lehet, ezért új megoldásokat kellett keresni. A Delphinél két konstrukció is született. Az első az „F2P Distributed Pump Diesel Common Rail System” megnevezésű. A railnyomást a dízeladagolás technikájából ismert, a hengerenkénti szivattyú-nyomócső-porlasztó (PLD) korszerű rendszereknél használt idővezérlésű ún. steck-pumpa (electronic unit pump – EUP) állítja elő. Elemátmérő 7 mm, elemlöket 18 mm. Az egyedi szivattyúkat (2–6 egység) a motor oldalán lévő bütykös tengely hajtja, és ezek dolgoznak a közös nyomócsőre. A szállítás- és nyomásszabályozás beavatkozója a szivattyú mágnesszelepe. Az F2P rendszer 1,5–2,6 liter/henger motorokat szolgál ki, 16 literes motorokig.

A másik megoldás, az „F2 Distributed Pump Diesel Common Rail System” a nagy nyomás előállítására UI rendszert, azaz az adagolóporlasztó nyomásfokozó munkahengerét használja.

A CR-injektorokból kétféle van, az egyik a „non-pumping” a másik a „pumping” injektor. Hathengerű motornál 3-3 a típusmegoszlás. A „non-pumping” egy normális CR-injektor, felkészítve természetesen a 3000 bar fogadására. A másik injektor kinézetre olyan, mint egy UI, avagy PD elem. Bütykös tengely bütyke nyomja be rugó ellenében a dugattyút (plunger). Az így létrejött nyomás a railnyomást határozza meg, a gázolajhozam a közös nyomócsőbe megy. Az injektor alsó része „hagyományos” CR-injektor, a gázolajat a railből kapja. Tehát a „pumping” injektor összeépített egység, felső (szivattyú) és alsó (CR-injektor) részei szerkezetileg és funkciójukban teljesen különválasztott.

Minderre a helytakarékosság és a kompakt építési mód miatt volt szükség, a CR-rendszer minden eleme a hengerfejen, a fedél (fedelek) alatt helyezkedhet el.

(NszI)