Common rail az olcsó autókhoz

Az ún. LPV (Low-price Vehicle) szegmensbe a fejlődő országok piacára szánt olcsó előállítási költségű (LCV – Low-cost Vehicle) autók tartoznak. Az autók ára 7000 euró alatt van.

A Bosch cég elsőként az indiai piacon látott ebben üzleti lehetőséget, és kezdett például e szegmenshez illő előállítási árú common rail rendszert kifejleszteni Indiában (Bangalore) és Indiában is gyártani (Nashik). Az indiai CR-t, a CRS 1.1 verziót moduláris koncepció szerint alakították ki 1-3 hengerű motorokhoz. A nagynyomású szivattyú egyhengerű, „plug-in” vagy „steck-pumpa” kialakítású, 250–1450 bar közötti nyomást állít elő. A szegmens követelményeinek megfelelően csekély tömegű, egyszerű szerkezetű. A mágnesszelepű injektor is egyszerűsített kialakítású.

Indiában jelenleg a BS4 emissziós előírás van érvényben, mely megfelelő az Euro 4-nek. A konstrukció kialakításánál figyelembe kellett venni a BS5, azaz az Euro 5 szabvány és a start-stop funkció teljesíthetőségét is.

A CRS 1.1 rendszert várhatóan a Tata Nano dízelmotorjánál is alkalmazni fogják. A Bosch számára a hatalmas indiai piac jó bevezető lehet a még nagyobb piacok meghódítása felé.

(NszI)

Fotó: Bosch