Bosch steer-by-wire kormányzás

A Bosch is azon a véleményen van, hogy a steer-by-wire kormányzás a jövő kormányzás-technikája. A Bosch is szeretne hamarosan ajánlatot adni erről a gyártóknak, azt tervezi, hogy az évtized közepére kínálja a vezetékmentes kormányzást. Ennek érdekében a stuttgarti cég most együttműködést kötött a start-up Arnold NextG-vel.

A cél egy olyan kormányrendszer gyors kifejlesztése, amely nem igényel mechanikus kapcsolatot a kormány és az első kerekek között. Ehelyett az elektronikus jelek közvetlenül a tengelyen irányváltássá alakulnak. Végül, de nem utolsósorban a technológia előfeltétele az autonóm járműveknek: a klasszikus kormányrudazat nélkül a kormány könnyen visszahúzható a műszerfalba használaton kívül. Emellett új lehetőségek nyílnak a segítő rendszerek számára; az elektronika például kisebb kormánykorrekciókat tud végrehajtani anélkül, hogy a vezető ezt észrevenné a kormány mozgatásával.

Eddig a szabványos steer-by-wire rendszerek még mindig nagyon ritkák. Körülbelül tíz évvel ezelőtt a Nissan leányvállalata, az Infiniti volt a technológia egyik úttörője, bár fenntartotta a mechanikus kapcsolatot vészhelyzetekre. Az elektronikus kormányzást legutóbb a Toyota jelentette be; hamarosan indul a Toyota, Lexus és Subaru márkák e-autóiban.

Forrás: Bosch, amz.de