ANK sajtóközlemény

 

 Az Autós Nagykoalíció üdvözli az Európai Parlament szavazásának eredményét, mely során a szén-dioxid-mentes új autókról létrejött októberi megállapodás elfogadása mellett döntöttek. 

Az Európai Parlament képviselői kedden (február 14-én) megszavazták, hogy 2035-től szinte kizárólag szén-dioxid-kibocsátás-mentes új autókat lehet forgalomba helyezni. 

Mindez ugyanakkor nem jelenti a belső égésű motorok eltűnését a kínálatból 2035 után. A megszavazott megállapodás keretein belül felkérték az Európai Bizottságot, hogy készítsen elő egy javaslatot a szintetikus, szén-dioxid-semleges üzemanyagok szerepéről a jövő autógyártásában. A szintetikus üzemanyagok lehetővé teszik, hogy a technológiai sokszínűség elvét szem előtt tartva továbbra is számos lehetőség álljon a vásárlók rendelkezésére, amikor hajtásláncot választanak. 

Az Autós Nagykoalíció támogatja a megállapodást, ugyanis amennyiben Európában gyors sikereket szeretnénk elérni a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésében, a jelenlegi járműállományra kell elsősorban koncentrálni. Jelenleg az európai utakon közlekedő járművek túlnyomó többsége belső égésű motorral működik, ezek lecserelése elektromos autókra több évtizedes folyamat lenne. A szintetikus üzemanyagokkal ezeket a járműveket környezetbarát módon lehetne üzemeltetni, és a töltőállomási infrastruktúra is rendelkezésre áll, szemben a gyerekcipőben járó elektromos töltő infrastruktúrával. 

A hagyományos, nem szintetikus üzemanyagot használó járművek sem tűnnek el teljesen a kínálatból 2035 után, ugyanis a kevesebb mint 10.000 személyautót vagy kevesebb mint 22.000 kishaszongépjárművet gyártó márkák kivételt kaptak a szabályozás alól. 

Szintén fontos hozzátenni, hogy a megállapodást 2026-ban felülvizsgálják és amennyiben szükséges, új döntéseket hoznak. 


Forrás:
Sajtóközlemény
www.ank.hu