Szemrevételezéses környezetvédelmi vizsgálat

A gépjárművek kipufogógáz-utókezelő rendszere, az emiszsziótechnika a forgalomba helyezés és forgalomban tartás egyik, ha nem a legfontosabb eleme. A járműfenntartás több tevékenységét is érinti ez a rendszer, természetes, hogy szerkezet- és működésismerete nélkülözhetetlen. Mégis a szakképzés minden szintjén kevés figyelmet kap, azt tapasztalom, másodlagosnak tekintik, amelyik „elvan” magában.

Amikor például egy dízelautó vagy traktor nem megy tovább például a nyári munkák dandárjában, mert hibája miatt a motor nem indul el, azt is felveti a művezető, tőlem tanácsot kérve és nekem panaszkodva: „mit tanulnak az autószerelők, ha ilyen alapvető dolgot nem tudnak”. Ez annál összetettebb kérdés, minthogy csak azt válaszoljam: „ez van…”. Mikor rövid tanfolyamot kínálok fel, a „nagyfőnök” válasza: erre sajnos nem érünk rá.

Egy valóban kiváló gépész „lelkű” autószerelő tavaly azt kérdi tőlem, hogy mi az a valami a kipufogórendszerben, amin nem lát át és nem megy át rajta a gáz… Kérdezi ezt majd’ 20 évvel a DPF megjelenése után. DPF-tisztító vállalkozások rémtörténeteket mesélnek arról, mit tesznek egyesek az emissziótechnika elemeivel.

A teljes cikk előfizetőknek érhető el.