ADAS konferencia – A jövőbe vezet

A Saint-Gobain Sekurit Service divíziója Magyarországon elsőként hívja össze a vezetőtámogató rendszerek szakértőit egy konferencia keretében. Az autóipari üvegek az elmúlt évek során szupersebességgel fejlődtek. Az egyre magasabb műszaki követelményeket támasztó ADAS megoldások miatt is rendkívüli fontosságú lett mind az eredeti, mind a pótalkatrészek gyártása során az autógyártók műszaki elvárásainak való teljes körű megfelelés.

 

 

De mi is pontosan az adas?

Az ADAS mozaikszó, a fejlett vezetőtámogató rendszereket (Advanced Driving Assistance Systems) jelenti, és a járműalapú intelligens biztonsági rendszerek széles skáláját foglalja magában, amelyeket a járműrendszerek automatizálására, adaptálására és fejlesztésére alakítottak ki a biztonságosabb vezetés érdekében.

Automatizált technológiával, például érzékelőkkel, kamerákkal és mesterségesintelligencia-tanulással az ADAS képes felismerni a közeli akadályokat, járművezetői hibákat vagy potenciálisan veszélyes közlekedési helyzeteket, és ennek megfelelően reagálni tud a balesetek és ütközések elkerülése érdekében.

 

 

A Saint-Gobain Sekurit üvegezési megoldásai megvédhetik az utasokat, de a kamerákat, érzékelőket, lézeralapú távérzékelőket és egyéb érzékelési technológiákat is, amelyek nélkülözhetetlenek a vezetőbiztonsági rendszerek megbízható működéséhez.

A járművek napról napra okosabbak és biztonságosabbak. Nem utolsósorban a fejlett vezetőtámogató rendszerek (ADAS) gyors fejlődésének köszönhetően. 2019-ben nagyjából kétmillió ADAS technológiával felszerelt szélvédőt cseréltek ki. A TÜV Rheinland szerint ez a szám 2029-re hatalmasra, 17,9 millióra fog növekedni, ha csak a járműbiztonsági rendszerekről szóló, 2024-ben hatályba lépő új uniós rendeletekre gondolunk.

 

 

ADAS és autóüvegezés: minden mindennel összefügg

Az ADAS és a kameraérzékelők gyors fejlődésével egyre gyakoribbá válik a fejlett technológiák integrálása az autóipari üvegezésbe.

Üvegezési rendszereink a legjobb optikai körülményeket biztosítják a kamera megbízható észleléséhez a Saint-Gobain Sekurit kiváló üvegfeldolgozási szakértelmének köszönhetően.

 

Miért fontos az autóüvegek minősége?

Ahhoz, hogy az autóüveg minősége összhangban legyen azzal a technológiai összetettséggel, amelyet az ADAS diktál a piac számára, az autóüveggyáraknak folyamatosan fejleszteniük kell folyamataikat:

  • A Sekurit gyárakban minden ADAS-szal felszerelt szélvédőt ellenőriznek a kamera területén, hogy észleljék az ebben az érzékeny zónában lévő legkisebb hibákat is. Azt is ellenőrzik, hogy az üvegek megfelelnek-e a gyári előírások szerinti minimális fénytörés követelményének, annak érdekében, hogy optimális mértékű áteresztett fény kerüljön a kamera lencséjébe. A tűréshatárokon kívül eső összes darabot leselejtezik.
  • Minden ADAS-szal felszerelt szélvédőt ellenőriznek a gyártósoron annak biztosítása érdekében, hogy a szélvédő íve megfeleljen a gyári előírásoknak. A tűréshatárokon kívül eső összes darabot elutasítják.
  • Minden új kifejlesztett konzolt összehasonlítanak a gyári konzollal: ahhoz, hogy a működés tekintetében is jóváhagyásra kerüljön a konzol, az összes elemet megvizsgálják a kamerához való illeszkedés szempontjából (pl. tartóelemek). A jó itt nem elég, a gyárival kell egyenértékűnek lenni.