A VW videoalapú LDW-rendszer újrakalibrálása

Új feladatot kaptak az autószervizek, a karosszériás szakműhelyek. A radar- és videokamerás rendszereket elsősorban karambolosjavítás zárófejezeteként újra kell tájolni, azaz látómezőjüket előírtan illeszteni kell a gépkocsi hossztengelyéhez. Ha ma még nem is tört csőstül a szakműhelyekre ez a munka, már meg-megjelenik  egy-egy kárvallott. Tanulnunk most kell, még éppen időben vagyunk. Ebben szeretne az Autótechnika  szerkesztősége önöknek segíteni. Cikksorozatot indítunk, bemutatva az egyes márkák környezetérzékelő, gépilátó rendszereinek karambolosjavítás utáni újrakalibrálási eljárásait, azok eszközeit.

A rendszer kamerájának a tökéletes működés érdekében fontos, hogy meg határozzuk pontos helyzetét és látómezejének irányát. A kameraegység háza és a rögzítésre szolgáló konzol nagyjából meghatározza a kamera látómezejének irányát, de a gyártási, valamint illesztési eltérések miatt szükség van finombeállításra is. A gyárban beépítés után ezeket a kamerát kalibrálják, hogy azt lássák, amit a rendszer megkövetel a hibátlan működéshez. Egy esetleges sérülés, amely lehet szélvédő sérülés, vagy olyan karosszériasérülés, amely a tartókonzolok deformációjával jár, vagy az elektromos vezérlőegység csere esetén a rendszert újra kell kalibrálni.

 
1. ábra: Az autójavítók szakemberei a video és radarrendszerek (LDW, ACC) karosszériajavítás utáni újrakalibrálásához szükséges VAG csoport célberendezéssel (VW 6430) először a 2008. évi Frankfurti Automechanika Beissbarth standján találkozhattak.

Ez a beállítás a (márka)szervizben történik. A kalibrálás során szükség van egy számítógépre, amelyen a beállító program fut, valamint egy speciális jelezésekkel ellátott táblára. A program által megkívánt értékek beállítása után a rendszer önmagát kalibrálja, nincs szükség emberi beavatkozásra.

A Volkswagen kalibrálási megoldása

A Volkswagen csoport által alkalmazott beállítási módszer igényli a legtöbb eszközt és munkát az objektumfelismerő kamerás rendszer beállításához.
A következő okokból szükséges a sávtartás asszisztens újrakalibrálása:
- A hibatároló a következő bejegyzést tárolja: „nincs vagy hibás alapbeállítás/adaptáció“.
- A sávtartó asszisztens vezérlőegységét kicserélték.
- A szélvédő üveget kicserélték, illetve kiszerelték.
- A hátsótengely kerékösszetartását beállították.
- A gépkocsin futómű-átalakításokat alkalmaztak, ezek befolyásolják a karosszériamagasságot.
- A gépjárműszint jeladót elektronikus lengéscsillapító-szabályozással rendelkező gépkocsiknál újratanították.


2. ábra: Mérési elrendezés

A kalibráláshoz szükség van egy gépjármű diagnosztikai mérőműszerre (VAS 5051 B), beállító készülékre (VAS 6430), egy futómű ellenőrző padra, valamint gyorsfelfogatókra és futóműmérő berendezés mérőfejeire. A rendszert a Bosch-Beissbarth szállítja. A kalibrálás megkezdése előtt ellenőrizni kell a hibatárolót, és ha a hiba törölhető, azt töröljük, illetve hárítsuk el a hibát. 


3. ábra: VAS 6430/1 műszerállvány

Ügyelni kell rá, hogy a kamera látómezeje tiszta legyen. A gépkocsival a futómű beállító padra hajtunk. Csatlakoztatni kell a diagnosztikai készüléket és az akkumulátortöltő berendezést.
A sávtartó-asszisztens kalibrálási folyamatot a futómű ellenőrző számítógépen kell kiválasztani. A gyorsfelfogatótkat és a mérőfejeket mind a négy kerékre fel kell helyezni. El kell végezni a keréktárcsa-ütés kiegyenlítését a hátsó kerekeken. A beállításhoz szükséges az első kerekek egyenes haladási irányába történő állítása.

 
4. ábra: A tábla távolságának mérése


5. ábra: A műszer és a tábla magasságeltérésének mérése

A beállító készüléket úgy kell elhelyezni, hogy az derékszögben álljon a gépkocsi hossztengelyére és az első futómű kerékagyközéppontjától („a”) 1500 mm ± 50 mm-re legyen.
Ezután a táblát a számítógép utasításai alapján a megfelelő helyzetbe kell állítani, ügyelve a vízszintes és függőleges irányokra. A „b” magasságértéket a beállító készülék felfekvő felülete és a futómű ellenőrző padon lévő kerékfelfogó lap között meg kell határozni és a futómű ellenőrző számítógépbe beadni.
Miután az összes adatot megadtuk és a mérőberendezést is a megfelelő helyzetbe állítottunk kezdődhet a kalibrálás. Az elvégzendő műveleti lépéseket a gépjármű diagnosztikai, mérő és információs rendszere alapján kell végrehajtani. A program automatikusan beállítja a megfelelő képet a kamera x, y, z koordináta tengelyek körüli elforgatásával. A számítógépes beállítás után egy próbaúton élesben tesztelik a berendezés működését.


6. ábra: A VW által használt kamera

Leírásunkból az kitűnik, hogy bizalommal (mi mást tehetnénk) a gépi műveletekre kell hagyatkoznunk. A szükséges berendezés természetesen bárki által megvásárolható, mégis úgy tűnik csak régiós márkahálózati szervizeknek éri meg (ha megéri? – apelláta ugyan nincs, mert nekik kötelező!), ahol a külsősök megrendelésére is elvégzik az újrakalibrálási munkát.