Skoda Superb LED Matrix fényszórók

A Skoda a Superb és Kodiaq modelljei-hez LED Matrix AFS lámpákat épít be. Idén ezen lámpák második generációját alkalmazzák, a 2019-es első generáció után. A LED Matrix fényvetőkben a második generáció „okoslámpás” dinamikus kitakarásos fényvető egysége 36 különálló fényszegmenssel rendelkezik.

A lámpák beszállítója a Valeo és a Hella, a fényvetők dízájn tervezését a Skoda formatervező szakemberei végezték. A fényszórót a tervezők keskeny, elnyújtott formára tervezték, a fényelemeket pedig a lehető legközelebb az autó oldalához elhelyezve. A lámpák így vizuálisan kiszélesítik az autót, megfelelő arányokat adva neki. Az új LED Matrix fényszóróban „Crystallinium” fantázianevű színes kristályhatású dizájnelem található, melyet a Škoda Auto szabadalmaztatott. Kiemeli a fényszórómodulok körvonalait és modellegyedi megjelenést ad. Kifejező kristályhatások jellemzik a teljes LED Matrix fényszórókat, amelyek házukon „ŠKODA Crystal Lighting” felirat látható.

A második generációs LED Matrix fényszórók még több fényt bocsátanak ki, mint elődeik, az új Crystallinium elem pedig türkiz színt kölcsönöz nekik. Két egymás mellett elhelyezett fényszórómodul tartalmaz egy bi-LED modult a reflektorhoz és a tompított fényhez, valamint egy belső Matrix fényszóró modult, összesen 36 fényszegmenssel. A statikus kanyarfény szintén kristályszerű kialakítású, alatta pedig egy karcsú LED-szalag helyzetjelző lámpaként, nappali menetfényként és visszajelzőként szolgál, jellegzetes fényjelzést adva. A ködlámpák szerepét minden időjárási világítási lámpa (all-weather) veszi át.

A teljes cikk előfizetőknek érhető el.