SSL | HD-Matrix LED-fényszórók

Autóink útmegvilágító rendszere digitálissá válik. Ez azt jelenti, hogy a jövőben a fényelosztásokat elsősorban a nagy felbontású fénymodulok digitális vezérlésével valósítják meg. A Solid-State Lighting High-Definition (SSL | HD) Matrix-Modul új és változatos alkalmazási lehetőségeket eredményez, például a közlekedésbiztonság növelésére. A Liquid Crystal HD technológiával ellátott szilárdtest-világítású, nagy felbontású mátrixmodul lehetővé teszi, hogy az adott forgalmi helyzethez teljesen alkalmazkodó (adaptív) fényeloszlást biztosítson. Az új LCD-fényszóró több mint 32 000 pixeles fényt vetít az útra. Ez azt jelenti, hogy a fénykéve intelligensen, folyamatosan és valós időben adaptálható a különböző vezetési helyzetekhez. 

A Solid-State Lighting, azaz a szilárdtest-világítás (SSL) olyan világítási technológia, amely félvezető fénykibocsátó diódákat (LED-ek), organikus fénykibocsátó diódákat (OLED) vagy polimer fénykibocsátó diódákat (PLED) használ világítási fényforrásként.
A szilárdtest-elektrolumineszcencia alkalmazása jellemző az SSL-re, ellentétben az izzókkal (amelyek hősugárzást használnak) vagy a fénycsövekkel. Az izzóvilágításhoz képest az SSL csökkentett hőtermeléssel és kisebb disszipációval (elektromos energia hőenergiává alakulása az elektromos áramkörökben) hozza létre a látható fényt. A leggyakoribb „fehér LED-ek” kék fényt alakítanak át egy szilárdtestes eszközből egy (megközelítőleg) fehérfény-spektrumba a fotolumineszcencia segítségével, ugyanazon az elven, amelyet a hagyományos fénycsövekben is használnak.
A teljes cikk előfizetőknek érhető el.