Látni és látszani: világítsanak a Peugeot 307 CC lámpái is!

Sajátos módon csatlakozunk az évente megrendezésre kerülő „Látni és látszani” kampányhoz: méltatlanul kevés cikkünk szólt eddig a járművek világítási rendszereiről. Ezt a hiányosságot megpróbáljuk most pótolni pár érdekes hiba és néhány különleges megoldás bemutatásával.

Kanyarkövetés, adaptív fényszórók, LED, xenon, LED-mátrix, vakításmentes fényszóró, nappali menetfény – ha a fogalmakkal nem is vagyunk tisztában, egy dologra figyeljünk mindig: legyünk láthatóak elöl is és hátul is. Figyeljünk arra, hogy a nappali menetfényünkkel együtt nem biztos, hogy a hátsó helyzetjelző is világít. Szürkületben, esős időben kapcsoljuk fel mindig a teljes világítást az autón!

A fotó két szempontból is tanulságos. Részben a hagyományos, minden fénytechnikai finomságot nélkülöző világítás fényereje össze sem vethető a korszerű megoldásokkal. Másrészt, ha ez az eredendően gyengécske világítás az autónkon még elhanyagolt állapotú is (például bemattult, rosszul beállított fényszórók, kiégett izzók…), akkor közel vagyunk ahhoz az állapothoz, mintha egyáltalán nem lenne világításunk.

A teljes cikk előfizetőknek érhető el.