Hella-Forvia SlimLine Bi-LED fényszóró

A közelmúltban jelentette be a Hella-Forvia új fényszórója a SlimLine Bi-LED fényszóró piacra dobását. A SlimLine a HELLA-Forvia első négyszögletes modulja az új SlimLine termékcsaládjának első tagja. Az egyetlen fényszórómodulban tompított és távolsági fényt kínáló SlimLine Bi-LED fényszóró alkalmas mezőgazdasági és építőipari gépeken, teherautókon, buszokon, lakóautókon, valamint személy- és sportautókon történő használatra. A fényszóró előlapja színben „testreszabható”, illetve egyedi logóval is ellátható, hogy fokozza a jármű egyediségét.

A Bi-LED fényszórók a járművek fényszórórendszereiben az alacsony és magas fényszóró funkciókat egyetlen modulba kombinálják, ami rendkívül hatékony, kényelmes és egyben kompakt megoldást jelent. A nagyobb erejű világítás és a jobb láthatóság segít a vezetőknek a biztonságosabb és kényelmesebb vezetésben – ami forgalombiztonsági szempont (is). Gépészeti alkalmazásokban a Bi-LED fényszórók tartósságuk és rezgésállóságuk miatt ideálisak építőipari gépek, mezőgazdasági gépek és egyéb nehéz körülmények között, bonyolult munka és építési területeken használt gépek fényszórórendszereiben történő alkalmazásra. Masszív strapabíró kialakításuk, porálló, vízálló tulajdonságaik biztosítják az üzembiztos, megbízható működést és a hosszú élettartamot. Off-road járművekben, például terepjárókban és quadokban szintén gyakran használnak Bi-LED fényszórókat.

Felépítését tekintve masszív tervezésének hozadéka a magas vibrációállóság, erősen porálló és ellenáll akár magas nyomású mosóval történő tisztításnak is – ennek megfelelő védelmi besorolása: IP 6K9K.

Technikai adatairól idáig még keveset tudunk, az eddig ismert paraméterek a korábbi Bi-LED fényszóró paramétereivel jórészt megegyeznek. Ezt a képet még komplexebbé teszi, hogy ahogy a modularitásba gyűrűzik bele szinte minden, így a SlimLine Bi-LED útja is ebbe az irányba vezet. A gyártó eddigi anyagai szerint a Hella-Forvia LEDayFlex III LED moduljaival együtt is alkalmazásra kerül a SlimLine Bi-LED. A gyártó eddigi – a korábbi Bi-LED alapú - látványtervei szerint egészen egyedi architektúrákat alakíthatnak ki a kreatív műhelyek a két fényforrás egy fényszóróegységbe történő tervezésével. Az LEDayFlex III modulok képesek a nappali menetfény, a helyzetjelző és az irányjelző fényforrások feladatait is ellátni. A moduláris rendszer járműoldalanként három és öt modulból áll(hat), amelyek rugalmasan elhelyezhetőek vízszintesen, függőlegesen vagy átlósan – természetesen az egyes országok irányadó rendeleteinek keretei között.

A fényszóró beépített polaritásfordítás védelemmel rendelkezik, aminek köszönhetően nem sérül, még akkor sem, ha az elektromos rendszerbe történő bekötése fordítva történik meg – csatlakozója a megszokott 4 tűs (pines) DEUTSCH csatlakozó. Működése -40°C és +60°C közötti hőmérsékleti tartományban biztosított – tárolási hőmérséklete -40°C és +90°C között megengedett

A fényszóró működési feszültsége 9-32 V közötti tartományban tervezhető. Névleges feszültségének értéke 12, illetve 24 V. A kettős névleges feszültség lehetősége nagyobb rugalmasságot nyújt a fényszóró telepítésekor és kompatibilitását tekintve a különböző járművekkel és elektromos rendszerekkel.

A fényszóró alacsony és magas fényszóró funkciókkal rendelkezik: az alacsony fényszóró funkció alacsonyabb fényerőt és szórást biztosít, ami ideálisabb a városi vagy közúti közlekedéshez, amikor nem szükséges nagy távolságra világítani. A magas fényszóró funkció viszont erősebb és messzebbre irányuló fényt nyújt, amely különösen hasznos lehet sötét vagy rossz látási viszonyok között, például vidéki utakon vagy autópályákon. A fényforrás természetesen LED, mely 5 500 Kelvin színhőmérsékletű fényt generál, ennek köszönhetően fénykévéje nappali fény erejű, így a vezető jobban lát, szeme kevésbé fárad.

Típusengedélyei és EMC védelme várhatóan az elődével azonos lesz, azaz a típusengedélyei: ECE-R149.00 Táblázat 8, B osztály, illetve FMVSS 108, CCC; EMC védelme pedig: ECE R10: CISPR 25 4. osztály

Mit jelent ez: a fényszóró megfelel az ECE-R149.00 szabványnak, annak 8. számú táblázata szerint, amely a gépjárművek fényszóróival kapcsolatos követelményeket tartalmazza. A "B" osztály a fényszóró minőségét és teljesítményét jellemzi. Az FMVSS 108 az Egyesült Államok Közlekedésbiztonsági Szabványainak (Federal Motor Vehicle Safety Standards) része, amely a járművek világítására vonatkozó követelményeket szabályozza. A CCC (China Compulsory Certification) amelyet Kínában alkalmaznak. Elektromágneses védelem (EMC) tekintetében a CISPR 25 az elektromágneses interferenciák mérésére és zavarcsillapítására vonatkozó szabvány, amely a járművek elektromos és elektronikus rendszereire vonatkozó követelményeket tartalmazza. A 4. osztály azt jelenti, hogy a fényszóró elektromágneses zavarokkal szemben magasabb védelmet nyújt.

Gyártói információk alapján jelenleg két irányú fejlesztés zajlik, az egyik irány egy kanyarfényes ködlámpa, a másik pedig egy kombinált nappali menetfényt, helyzetjelző lámpát és irányjelzőt tartalmazó fényszórómodul.

A Hella SlimLine Bi-LED fényszórójáról a gyártó által közzétett videót is megtekinthetjük:

 

forrás: hella.com, issuu.com