A téligumi sem ment meg, ha nem látod a veszélyt!

Korántsem csak a téligumi a biztonságos téli közlekedés letéteményese, a fényszórók állapota legalább ilyen fontos tényezője. Minden autóvezetőnek magának kell rendszeresen ellenőriznie járművilágításának, fényszóróinak állapotát, és gépjármű-használati szokásainak megfelelően kiválasztani az ideális izzót. A Tungsram szakemberei 60 év tapasztalatának birtokában segítenek ebben.

A téli havas, nyálkás, ködös időben az átlagosnál is nagyobb jelentősége van annak, hogy az autónk lámpái jól működjenek. Nem csupán a búrák tisztaságára, a lámpák előrevilágításának a beállítására érdemes odafi gyelni, hanem arra is, hogy a beszerelt izzó megfelelő mennyiségű és színű fényt bocsát-e ki.

A biztonságos téli közlekedés letéteményese korántsem csupán a téligumiabroncs-garnitúra, a fényszórók állapota legalább ilyen fontos paraméter. Látni, látszani és nem elvakítani a szemből érkezőket – sorolják a legfontosabb alapelveket a Tungsram szakemberei. A vállalatcsoport több mint hat évtizede szerepel sikeresen a világpiacon az autólámpák gyártása, fejlesztése terén. Jelenleg is a legnagyobb autógyártók beszállítói.

A Tungsram gyáraiban évente 200 millió csúcstechnológiájú autólámpa készül, fejlesztéseiknek köszönhetően hatékony megoldást kínálnak a rossz látási viszonyok kiküszöbölésére szürkületben és éjjel, de esős, havas, ködös időjárási körülmények között is. Minden autóvezetőnek magának kell azonban rendszeresen ellenőriznie lámpáinak az állapotát, és gépjármű-használati szokásainak megfelelően kiválasztani az ideális izzót. Mindenképpen érdemes számításba venni, hogy mennyit vezetünk éjszaka, városon kívül, milyen színhőmérsékletű fényt érez komfortosnak a szemünk, valamint azt is, hogy mennyire egyszerű kicserélni az izzót az autóban.

Akik például szeretik és igénylik a kékes fényt, azok számára ideális választás a Tungsram halogénlámpa-családok palettáján a Sportlight, Sportlight Ultra vagy a Sportlight Extreme. Ezek a termékek magasabb színhőmérsékletűek, mint a standard izzók, így az emberi szem számára jobban érzékelhető megvilágítást és több fényt is biztosítanak az úton. A Sportlight Extreme egyenesen a legmagasabb színhőmérsékletű közúti használatban engedélyezett – azaz E-jeles – halogénlámpa a piacon, az ilyen lámpával felszerelt fényszóró akár 40 százalékkal jobb megvilágítást is képes létrehozni.

Ha kifejezetten nehéz cserélni az izzót az autóban, nincs nappali menetfény és főleg nappal közlekedünk, érdemes az élettartamra fókuszálni: a Long Life akár többszörös élettartammal működhet, mint egy standard izzó, így csak ritkán kell cserélni. Aki gyakran vezet éjszaka, pontosan tudja, mekkora jelentősége van annak, hogy az úttest mellett lévő veszélyforrásokat is időben észleljük. A Tungsram Megalight Ultra család az egyedileg tervezett spirálnak és a különlegesen bevont búrának köszönhetően éppen ebben segít.

A gázkisülő autólámpa választékban a standard termékekhez mérten akár 20 százalékkal jobb megvilágítást nyújt a White Xensation is, ami így – különösen fáradtabb vezetők esetében – jelentősen növeli a közlekedés biztonságát rossz látási körülmények között is, és segít a periférikus látómezőben történő események gyorsabb észlelésében. Fontos tudni azt is, hogy az izzók fényereje fokozatosan csökken élettartamuk során, az ezzel kapcsolatos információkat a termékek dobozáról, illetve a gyártó honlapjáról gyűjthetjük be. Arról, hogy az adott autótípushoz milyen paraméterekkel rendelkező termékeket ajánl a gyártó, a műszaki leírásból tájékozódhatunk.