Izzócsere – Renault Megane 2 – de melyik?

A címképül szolgáló montázs mutatja, hogy a „melyik” kérdés jogos, ugyanis Renault Megane 2-ből kétféle létezik, a Renault Megane 2-1 (felső) és 2-2 (alsó). A két típus izzóinak cseréjekor mutatkozik némi különbség, melyekre érdemes odafigyelni.

Utasoldali tompított-és irányjelzőizzó cseréje. A kerékjáratban a szerelőnyílás zárófedelét távolítsuk el! (Mindkét típusnál azonos.)

A tompított-izzó házának fedelét balra, ütközésig fordítsuk el, majd távolítsuk el. Renault Megane 2-1 (egyenes „grillrácsú”) esetében a H7-es izzót rögzítő kengyel tartja, pozíciója pontosan megtalálható!

Renault Megane 2-2 esetében az izzó csak bepattanó kötéssel van rögzítve! Az izzót rossz helyzetében is be lehet erőltetni, miközben az érzet olyan, hogy az megfelelően rögzült! Kiszereléskor éppen ezért próbáljuk megjegyezni az izzó eredeti pozícióját!

Az irányjelző izzó foglalatát, miután ujjhegyünkkel rátaláltunk fordítsuk el ütközésig balra, majd az izzót a foglalattal együtt kiemelve cseréljük ki!

Renault Megane 2-1 esetében a városi fény izzóját is a kerékjárati szerelőnyíláson keresztül lehet cserélni. Az izzó foglalata jellegzetes, egyik oldalán domború, pálca alakú. Az izzó cseréjekor foglalattal együtt egyszerűen húzzuk ki a helyéről, majd cseréljük ki az izzót.

Utasoldali városi fény- és fényszóróizzó cseréje.

Az utasoldali takaró műanyagborítás, rögzítő reteszeit oldjuk, csavarhúzó segítségével emeljük ki őket, majd vegyük le a helyéről a borítást! (A borítás a felszereltségtől függően található az egyes típusokban!)

A szélvédőmosó folyadéktartályának betöltő csonkját az őt tartó műanyag fülből mozdítsuk ki, majd a csődarabot óvatosan, ide-oda mozgatva, felfele húzzuk le a helyéről!

A fényszóróizzó házának gumifedelét távolítsuk el, az izzó rögzítő kengyelét kipattintva és a csatlakozót lehúzva cseréljük ki az izzót! Renault Megane 2-2 típusnál a városi fény izzójának pálca alakú foglalatát egyszerűen húzzuk ki a helyéről, majd cseréljük ki az izzót! (Kiszerelés előtt jegyezzük meg az izzó helyes szerelési pozícióját)

Vezetőoldali tompított-és irányjelzőizzó cseréje.

Az utasoldali izzók cseréjekor ismertetett módon, a kerékjárati szerelőnyílás felől érjük el az izzókat. A típusfüggő rögzítési és pozicionálási módokra itt is figyeljünk!

Vezetőoldali városi fény- és fényszóróizzó cseréje.

A szívócső rögzítő kötését a képen látható helyen oldjuk.

A szívócső két részből áll, így a felső csődarabot 90°-kal elfordítva, majd felfelé húzva ki tudjuk szerelni a helyéről további megbontás nélkül. Ez után a fényszóróizzó és a városi fény izzójának takarófedele hozzáférhető. Ha kezünk nem fér el ezen a szűk helyen, érdemes az akkumulátort kiszerelni és csak ezután elkezdeni az izzócserét.

A kiszerelt alkatrészeket fordított sorrendben szereljük vissza. Ellenőrizzük az izzók megfelelő működését az ismert szakmai gyakorlatnak megfelelően, majd állítsuk be a fényszórókat!