Autotechnika szakfolyóirat
Autotechnika szakfolyóirat
2023. január | Olvasson bele!

TV-8000, hajtórúd nélkül belső égésű motorA cikk címe magyarázatot igényel azok számára, akik az írásunk témáját adó motorral most találkoznak először. A TV betűszó két magyar fejlesztőmérnök, Terplán Sándor és Vígh Endre konstruktőrök neveinek kezdőbetűi, a 8000 pedig az általuk kifejlesztett motor lökettérfogat-adatából származik. Fontos még pontosítani a motor nevét. Hajtórúd, és nem hajtókar nélküli motor. Ugyanis a hagyományos értelemben vett forgattyús mechanizmusnál megszokott szerkezetből pontosan maga a dugatytyút és a forgattyús csapot összekötő rudazat hiányzik. Ezzel jelentős tömegtől szabadult meg a motor.

Az ötlet és az ötletből megvalósult motor az említett két fejlesztőmérnök zsenialitásának eredménye. Ők fejlesztették ki az egykori KÖTUKI (Közúti Közlekedési Tudományos Kutató Intézet), ma KTI motorkísérleti laboratóriumában.

Jogosan vetődik fel a kérdés, vajon mért nem lett sorozatgyártás a motorból, miért csak egy kuriózum a technika történelmében. Erre a választ nem egyszerű megadni. De a cikk feladata nem is ennek a megfejtése, inkább érdekességének, zsenialitásának bemutatása, megemlékezés és tiszteletadás a tervezők felé.A teljes cikk az előfizetőinknek érhető el.
Ha Ön már rendelkezik előfizetéssel a megtekintéshez kérjük, jelentkezzen be.
Szeretne előfizetni? Itt megteheti.
hirdetés

hirdetés