Made in KGST

A Kaáli Autó-Motor Múzeum (Dörgicse) páratlanul értékes darabjait bemutató sorozatunkban az európai motorkerékpár-gyártás minket közelebbről is érintő „őskorából” mutatunk be néhányat. A szocialista táborból származó Cetkák, MZ-k, Simsonok – csak erről a háromról szólunk most – sok családnak adtak hajdan mobilitást, sok motor fut most is belőlük, emlékük élénken él az emberekben.

Az elvitathatatlan, hogy a motorkerékpárok ikonikus gépek. Legyen szó napfényben csillogó krómról, az egyoldalas lengőkar mögött meghúzódó rafinált tervezésről vagy arról, hogy szinte bármit lehagynak, a „mocik” akkor is többet jelentenek egyszerű közlekedési eszköznél. Joggal tekinthetjük őket a „szabadság ikonjainak”, mely érzés elérése formaviláguk, technikai kialakításuk tervezésének kezdetétől a gyártó alapvető célja. Az európai motorkerékpárokat stílusuk, kezelhetőségük, a klasszikusok esetében pedig egyedi vezetési élményük teszi jellegzetessé.

Az, hogy ez mennyire igaz, döntse el mindenki az alábbiakban bemutatott gyártmányok alapján. A ČZ 150-et 1950-től Csehszlovákiában gyártották.

A teljes cikk előfizetőknek érhető el.