Meghibásodott AdBlue-adagoló rendszer felújítása a Turbo-Tecnél

Szerkesztőségünknek módjában állt interjút készíteni Marcin Kaszuba úrral, a Turbo-Tec cég műszaki trénerével, a téma szakértőjével. A beszélgetés tárgya a dízelmotoros személygépjárművek kipufogógáz-tisztító rendszerében található nitrogén-oxid-redukáló katalizátor, közismerten az SCR működéséhez szükséges AdBlue-reagens adagolórendszerének és tartályának a javítása. A lengyel multinacionális vállalat lassan 20 éve foglalkozik professzionális alkatrész-felújítással, legújabb termékük a Peugeot, Citroën, DS, Opel, Fiat és Toyota AdBlue-adagoló rendszerének és tartályának felújítása. Legnagyobb darabszámban a PSA konszern gépjárműiben található rendszer javítása iránt mutatkozik igény.

– Az adagolórendszer mely részei hibásodnak meg leggyakrabban, és melyek azok az alkatrészek, amelyek felújítása lehetséges?

– A piaci igényekre reagálva, az autókban használt AdBlue-tartályokra, azok valamennyi elemének felújítására szakosodtunk. Az ilyen típusú tartályok többek között a következőket tartalmazzák: szivattyúmodul, különféle típusú érzékelők és szelepek, valamint a rendszer működését irányító elektronikus vezérlő. Sérülésük általában mechanikus (külső vagy belső szivárgás, szivattyú sérülése stb.) vagy elektromos/elektronikus (érzékelők, szelepek és egyéb vezérlőrendszer-elemek) lehet. A rendszer meghibásodása esetén a jármű használói által tapasztalt fő probléma a műszerfalon villogó hibaüzenet, valamint gyakori, hogy a gépjármű visszaszámlálásba kezd, hogy bizonyos kilométer megtétele után már nem lehet elindítani a motort. Ezenkívül a számítógépes diagnosztika lehetővé teszi a kipufogógáz-utókezelő rendszerrel kapcsolatos tárolt hibák kiolvasását, beleértve a leggyakoribb hibakódot: P20E8 – Az AdBlue-nyomás túl alacsony.

– A felújítás mennyire munka- és időigényes?

– Nagyon, jelentős időt kell fordítani a felújításra. Ez egy bonyolult folyamat, mely speciális eljárások és diagnosztikai eszközök használatát igényli. A jármű sok más rendszeréhez hasonlóan az AdBlue-adagoló rendszert is egy dedikált elektronikus vezérlő irányítja. Ez egy feladatorientált vezérlő, amelyben a rendszer működési programja és paraméterei vannak rögzítve. A diagnosztika és felújítás során a vezérlőhöz való hozzáférés szükséges, ki kell olvasni a rendszer működési paramétereit az értékeléshez. Minden AdBlue-tartálymodellhez átfogó megközelítésre van szükség, amely a felújítási folyamat többlépcsős végrehajtását igényli. A siker kulcsa egy adott komponens felépítésének, működésének, valamint a rendszer többi elemére gyakorolt hatásának ismerete. Itt szükség van a technológiai és a kutatás-fejlesztési részleg dolgozóinak tudására és tapasztalatára. Jelenleg naponta átlagosan 80 db, különböző típusú felújított tartály hagyja el a termelést. Tisztában vagyunk azzal, hogy manapság mennyire fontos a gyors szervizmegoldás és mennyire értékes az ügyfél ideje. Raktáron vannak, így azonnal elérhetők a leggyakrabban keresett, felújított AdBlue-tartályok.

– Könnyen beszerezhetőek eredeti alkatrészek az AdBlue-adagoló rendszer felújításához?

– Az általunk forgalmazott tartályok OE alkatrészeinek beszerezhetősége korlátozott. Emiatt a Turbo-Tec technológiai részleg bevált és elismert partnereinkkel közösen kifejlesztette és elindította néhány alkatrész gyártását saját terveink és szabadalmaink alapján.

– Hogyan zajlik le a felújítás, milyen rendszerben dolgozik a Turbo-Tec?

– Az AdBlue-tartály-felújítási technológia saját projektünk, amely a kutató-fejlesztő csapat és a technológiai részleg munkájának köszönhetően jött létre külső segítség nélkül. A felújítási folyamat szakaszokra oszlik, az egyes lépéseket egymás után hajtják végre, mint például: műszaki állapot felmérése, tartály tisztítása, alkatrészek szétszerelése, alkatrész-diagnosztika, alkatrészek cseréje, összeszerelés és az AdBlue-tartály végső funkcionális tesztje. A Turbo-Tec által felújított AdBlue--tartály felújítási folyamatának magas színvonalára garancia az ISO 9001 TÜV tanúsítvány, illetve a Toyotától átvett TWI folyamatmenedzsment, ennek köszönhetően tudunk 24 hónapos garanciát vállalni a felújított tartályokra.

Köszönjük az értékes információkat!


9025 Győr, Kossuth Lajos utca 166.
Tel.: +36-96/416-826,
E-mail: gyor@turbo-tec.eu