Autotechnika szakfolyóirat
Autotechnika szakfolyóirat
2021. február | Olvasson bele!

A DPF próbára teszi a szakmát (HDSF)Ha kipufogógáz-tisztítási technikát tanítok, benne kiemelten a koromszűrőket mondom el, arra kérem a hallgatóságomat, hogyha más ismeretre nem is fognak emlékezni, csak erre az egyre, már nem volt az a nap hiába… Ez az „egy” üzenet pedig az alábbi.

A belső égésű motorok részecske- (korom) kibocsátása, mind a dízeleké, de a benzineseknek sincs szégyellnivalójuk, ha az egészségünkre gyakorolt ártalmakat vesszük számba, a képzeletbeli dobogó legfelső fokán helyezkedik el.

A koromrészecske (szénatom lemezkék összekapaszkodása) ott képződik az égéstérben, az égés során, ahol az oxidációra nem tökéletesen jók a feltételek. Ugyanitt a gázolaj szénhidrogén-molekulái felbomlanak, de ők sem tudnak végtermékké oxidálódni, új vegyületek keletkeznek, döntő többségükben rákkeltőek.

Ezek a vegyületek a koromrészecskékre rátapadnak (adszorbeálódnak) és a koromrészecskékkel együtt kijutnak a környezetbe. Mi beszívjuk a részecskéket, így a rákkeltő anyagok bejutnak a szervezetünkbe. Maga a részecske sem ártatlan.A teljes cikk az előfizetőinknek érhető el.
Ha Ön már rendelkezik előfizetéssel a megtekintéshez kérjük, jelentkezzen be.
Szeretne előfizetni? Itt megteheti.
hirdetés

hirdetés