Emelőmustra 2022

A gyors, „tiszta”, komfortos munkavégzés alapja a megfelelő teherbírású és emelési kapacitású csápos vagy ollós emelő. Csak a teljesség kedvéért: gumi, futómű, időszakos szerviz, kis- és nagyjavítások, egyes diagnosztikai műveletek, karosszériajavítás, alvázvédelmi munkálatok, illetve kipufogószerviz-műveletek elengedhetetlen eszköze; szinte alig van munka, ami nem az emeléssel kezdődik. Mielőtt kiválasztanánk az igényeinknek legmegfelelőbb emelőt, szánni kell időt a rendelkezésre álló lehetőségek megismerésére.

Fontos a tájékozottság, hogy a munkánkhoz, hosszú távra gondolva is, az optimális választást tehessük meg. Különösen fontos ez amiatt is, mert az elektromos hajtásláncok térnyerésével már a kisebb méretű autók is súlyosabbak, más hozzáférés kell, így korántsem mindegy, hogy egy elektromos szerelőállás kialakítása során melyik emelőtípussal kalkulálunk, ami meghatározza azt is, hogy mennyi az annyi, azaz mekkora beruházást kell tennünk szervizünk fejlesztése érdekében. Emelőmustra cikkünkben ezeknek a kérdéseknek jártunk utána, hogy olvasóinknak már ne kelljen.

Az internettel már régen kinyílt és nagyobb lett a világ, bármely pontjáról megvehetünk szinte bármit, és ez napjainkra már nem csak az apró cikkekre vonatkozik. Az interneten gyártók és kereskedők kínálatának széles választékát találjuk. A mai autók részegységeinek különböző, rafináltabbnál rafináltabb összeszerelési metódusai erősen próbára tehetik a szerelők idegrendszerét, mikor rajtuk bontani kell, ha másért nem is, mert sok minden szinte csak alulról érhető el, szerelhető, ami alaphelyzetben nem túl komfortos. Az elvégzendő javítások típusa és a szervizelt járművek köre határozza meg, hogy a rendelkezésre álló emelők közül melyikre van szükség. Érdemes azonban azt is megfontolni, hogy hol fogjuk használni az emelőt, mennyi hely lesz, és milyen gyakran kell vele és mekkorát emelni.

A teljes cikk előfizetőknek érhető el.