Generátor-szíjtárcsák szerelése

A generátor tengelyének meghibásodása legtöbbször a szíjtárcsa helytelen szerelésére vezethető vissza, ezért a Mahle összegyűjtötte a generátorcsere és -szerelés során leggyakrabban elkövetett hibákat, és a helyes javítási technológiákat.

Bármely villamossági alkatrész javítását az akkumulátor lecsatlakoztatásával kell kezdeni. A generátor pozitív csatlakozóját is le kell venni, mielőtt további munkálatokat végzünk rajta. A generátorcsere során sokszor az eredeti generátor szíjtárcsáját kell felszerelni az új generátorra. Ilyenkor levegős kulcsot csak a szíjtárcsa lelazításához használjunk, a meghúzáshoz már speciális szerszámok szükségesek. A levegős kulccsal történő szíjtárcsa-felfogatás a menet tönkremeneteléhez vagy a tengely töréséhez vezethet!

A túl kis meghúzási nyomaték is káros a tengelyre, ugyanis a csapágy előfeszítését is a szíjtárcsa rögzítőcsavarja végzi. A megfelelő előfeszítés hiányában a csapágy tönkreteheti a tengelyt, ami „kóválygó” mozgást eredményez. A forgó rész „kóválygó” mozgása miatt hozzáér az álló részhez, ami rövidzárt eredményez.

A megfelelő nyomatékra húzáshoz minden esetben speciális szerszámot alkalmazzunk, hogy pontosan be tudjuk állítani a csapágy előfeszítését, és a tengelyt se terheljük túl.

A különböző tengelyátmérőkhöz tartozó meghúzási nyomatékok: M16x1,5:95 Nm ± 5 Nm M27x1,5:152 Nm ± 17,5 Nm