A Gedore KL-0041-380 EA kerékagy és csapágy-lehúzója

Szerszám rovatunk új tagja, a Gedore KL-0041-380 EA kerékagy és csapágy-lehúzó funkciója a kerékagyban található csapágy szakadásmentes, precíziós kiszerelése és visszanyomása anélkül, hogy az alkatrészek deformációját vagy károsodását okozná. Hidraulikus aktuátora biztosítja a szükséges erőátvitelt a megfelelő nyomaték alkalmazásához, miközben a gyorscsatlakozós rögzítő mechanizmusok gyors és biztonságos műveleteket tesznek lehetővé.

Az aktuátor nagy szakítószilárdságú, kopás- és nyíróterhelésnek ellenálló acélból készült, amely garantálja az extrém igénybevétel melletti hosszú élettartamot. A gyorsszorító anya (gyorsrögzítő mechanizmus) lehetővé teszi az alkatrészek gyors és biztonságos előfeszítését, míg a finommenetes rögzítő rendszer precíziós zárolást biztosít, elkerülve a menetkárosodást és a nyomatékvesztést. Kúpos központosító hüvely végzi az axiális irányú központosítást, megakadályozva az excentrikus nyomóerők generálását, amelyek a csapágygyűrűk deformálódásához vezetnének. Univerzális lehúzó adapterrel rendelkezik, mely menetes csatlakozása révén alkalmazkodik a különböző méretű csapágyházakhoz, egyenletesen osztva el az alkatrészt érő húzóerőt, így biztosítva a csapágy szerkezeti integritását a teljes eltávolítási folyamat során. A kerékagyak és csapágyak behelyezésekor nyomótárcsák és nyomógolyók végzik az axiális erőhatások precíz továbbítását, optimalizálva a belső és külső csapágygyűrűk nyomáselosztását, minimalizálva a mikrodeformációs kockázatot.

Használatának lépései:

  • Csapágy eltávolítása: A hidraulikus aktuátor folyamatos és egyenletes nyomóerőt fejt ki, amely a csapágyat kinyomja a házból, miközben az univerzális lehúzó adapter a csapágyház belső menetes részéhez kapcsolódva húzóerőt alkalmaz a csapágy eltávolítására. A kúpos hüvely biztosítja az axiális irányú precíz központosítást a tengelyvonal mentén, minimalizálva az excentrikus erőhatások kialakulását, és ezáltal megakadályozza a csapágy radiális elmozdulását vagy tengelyirányú elferdülését a szerelési folyamat során.
  • Csapágy visszahelyezése: A nyomótárcsák és nyomógolyók segítségével a szerszám garantálja a csapágy egyenletes visszanyomását. Az erőátvitel kontrollált, az aktuátor nyomatéka pontosan adagolható, így elkerülhető a túlzott előfeszítés vagy deformáció.
  • Gyorsszorító rendszer: Az előfeszítést követő finomhangolás manuális nyomatékadagolással történik, ezáltal garantálva a húzó-nyomó mechanizmus optimális illeszkedését és a nyomóerő egyenletes, koncentrikus eloszlását a teljes szerkezeti egység mentén, elkerülve a lokális túlfeszültségek és deformációk kialakulását.

Amire figyelni kell:

  • Túlzott erőhatások kerülése: ha a hidraulikus aktuátor nyomatéka túl nagy, az alkatrészek, mint például a csapágyak, deformálódhatnak, vagy a húzó adapter meghibásodhat.
  • Pontatlan központosítás: a központosító hüvely helytelen használata esetén a húzó mechanizmus excentrikus erőhatást gyakorolhat a csapágyra, ami az alkatrészek túlzott kopásához vagy az ABS szenzor sérüléséhez vezethet.
  • Szerszám kopása: a gyakori használat következtében a menetes alkatrészek, például a gyorsszorító anya, illetve a hidraulikus aktuátor nyomótárcsái hajlamosak a kopásra, ami pontatlan erőátvitelt eredményezhet.
  • ABS szenzor védelme: az ABS szenzor érzékenysége miatt a támasztógyűrű és központosító elemek precíz illeszkedése létfontosságú. A szenzor károsodásának elkerülése érdekében a szerelés során elengedhetetlen az elválasztó gyűrűk megfelelő használata.
  • Kenőanyagok alkalmazása: a gyorsszorító mechanizmus és a menetes elemek időszakos kenése szükséges a könnyű kezelhetőség és az alkatrészek hosszú élettartama érdekében.
  • Hidraulikus rendszer ellenőrzése: az aktuátor folyadékszivárgásának vizsgálata, valamint a nyomásálló csatlakozások szoros záródása fontos az optimális és hosszútávű működés érdekében.

A szerszám lehetővé teszi a kerékcsapágyak, kerékagyak, valamint a legfeljebb 250 mm átmérőjű kerékcsapágy-egységek gyors és hatékony kiszerelését közvetlenül a járművön, anélkül, hogy azok eltávolítására lenne szükség. Kiválóan alkalmazható olyan szerkezeti megoldások esetében, ahol a csapágyak akár 12 tonnás teherbírással rendelkeznek, függetlenül attól, hogy azok erősen korrodáltak, ragasztottak vagy reteszelőgyűrűvel rögzítettek. A szerszám mechanikai ereje és precizitása biztosítja, hogy a legnagyobb igénybevételnek kitett csapágyak is deformációmentesen kerüljenek eltávolításra. Ezen felül alkalmas a kardántengely mechanikus kinyomására is, így többfunkciós megoldást nyújt a hajtáslánc összetevőinek szerelése során.

 

Használata a következő gyártói videón is megtekinthető:

 

forrás: gedore.com