Magyar szakmunkástanuló a VW-konszern egyik legjobbja

Az új évezredben a Volkswagen-konszern évről évre wolfsburgi ünnepség keretében díjazza a legjobb szakmunkástanulóit. 2001 óta több mint 380 fiatal részesült e rangos nemzetközi elismerésben. Idén, az immáron tizenötödik díjátadóra a világ 5 kontinensének 19 országából, 40 konszerntelephelyről érkeztek a díjazottak: Győrből Horváth Levente, az Audi Hungaria autószerelő szakmunkástanulója.


A képen balról: Bernd Osterloh, a Volkswagen-konszern üzemi tanácsának elnöke, a díjazott Horváth Levente, Matthias Müller, a Volkswagen AG igazgatótanácsának elnöke, dr. Horst Neumann, a Volkswagen AG személyügyekért, szervezetért és IT-ért felelős igazgatótanácsi tagja

A Volkswagen-konszern „Best Apprentice Award 2015” díjban 12 hölgy és 33 férfi szakmunkástanulót részesített, akik valamennyien a kiváló teljesítményükkel és szakmai kompetenciájukkal érdemelték ki az elismerést.

A kitüntetéseket Matthias Müller, a Volkswagen AG igazgatótanácsának elnöke, dr. Horst Neumann, a Volkswagen AG személyügyekért, szervezetért és IT-ért felelős igazgatótanácsi tagja, valamint Bernd Osterloh, a konszern üzemi tanácsának elnöke adta át. Matthias Müller az ünnepi pillanatokban azt emelte ki, hogy büszkék a 20 ezer szakmunkástanulójukra, akik fontos részét alkotják a Volkswagen csapatának, s hogy a vállalaton belüli, valamint a járműipar egészét érintő változásokra gondolva szükség is lesz rájuk.

Köztük Horváth Leventére, aki a 45 kitüntetett egyikeként vehetett részt az ünnepi rendezvényen. S bár a tavalyi győri díjazottal előzetesen beszélt arról, hogy mire számíthat majd, élete első repülőútja miatt mégiscsak izgatottan indult Wolfsburgba, ahol a program részeként a konszern központját, magát a gyárat és az autómúzeumot is megmutatták az ünnepelteknek. – Amióta megtudtam, hogy én is a díjazottak között leszek, többször is elgondolkodtam azon, hogy miért pont én kaptam, s hogy mivel érdemeltem ki a díjat. Arra jutottam, hogy a többiekhez képest jobban álltam a dolgokhoz, kezdettől fogva komolyabban vettem az egészet. Azzal, hogy elismerték az eddigi tevékenységemet és hozzáállásomat, úgy érzem, a jövőben még inkább meg kell felelnem az elvárásoknak, még jobban helyt kell állnom.

A Lukács Sándor Mechatronikai és Gépészeti Szakképző Iskolában tanuló fiatal egyébként kis túlzással már hozzászokhatott ahhoz, hogy szakmai teljesítményével felkelti a figyelmet. Az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyen (OSZTV) idén autószerelőként lett a közlekedés-technikai szerelő verseny legjobbja, amivel vizsga alóli felmentéssel kapott szakmai bizonyítványt. Azt tervezi, hogy jövő tavasszal a jelenlegi tanulmányainak megfelelően autótechnikusként indul majd az OSZTV Közlekedés- technikusi megmérettetésén.

– Világéletemben szerettem szerelni és bütykölni, s mivel édesapám afféle ezermester beállítottságú, így aztán otthon is bőven találtam szerszámokat. Öttevényi lévén még a helyi általános iskolába jártam, amikor kaptam egy Babettát, amivel még inkább kedvet kaptam a műszaki pálya iránt. Aztán Simsonom lett, majd egy Yamahám, melyeket egyedül vagy a barátaimmal szerelgettem –ha kellett, ha nem.

A továbbtanulásnál a szüleim szakközépiskolát javasoltak, engem viszont elsődlegesen az érettségi utáni szakmai tárgyak vonzottak leginkább. Első helyen a Lukács Sándor Mechatronikai és Gépészeti Szakképző Iskola autószerelő szakirányát jelöltem meg, ahová fel is vettek. Négy év után leérettségiztem, majd két évig autószerelőnek tanultam, jelenleg ugyanott autótechnikusi képzésre járok.

Levente, amikor megtudta, hogy gyakorlati helyre az Audi Hungariához is lehet jelentkezni, a márkanév mellett az is vonzotta, hogy ott nem csupán megismerkedhet a legmodernebb technikákkal, hanem azok a tanulásban is a segítségére lesznek. Nem véletlen, hogy az osztályból szinte mindenki szeretett volna a négykarikás céghez kerülni, ám az elbeszélgetésből, a gyakorlati feladatból és a számítógépes tesztből álló kiválasztás során a csoport fele kihullott. 

– Nekem szerencsére sikerült bekerülnöm, s immáron három éve folyamatosan itt vagyok, sőt az egyik nyári gyakorlatom során is bizonyos értelemben kapcsolódtam az Audi Hungariához, hiszen a közbenjárásukra kerülhettem a Porsche Győrhöz. 

Ha végez jelenlegi tanulmányaival, nagyon szeretne az Audi Hungariánál munkába állni, legszívesebben a motor- vagy a járműfejlesztés területén. Közben azonban a továbbtanulásról sem mondana le.

– Érdekelne a Lukács-iskolában esti tagozaton elvégezhető, alternatív hajtással kapcsolatos technikusi képzés is, de még inkább a Széchenyi István Egyetem, azon belül pedig természetesen az Audi Hungaria Járműmérnöki Kar. Egyelőre viszont annak örülök, hogy megtaláltam a helyem a vállalatnál, ahol úgy érzem: az eddig elért eredményekre építve adott a lehetőségem a továbblépésre. 

Immáron az is hagyomány, hogy a Volkswagen-konszern által „Best Apprentice Award” díjjal elismert fiatal audis szakmunkástanulót bemutatjuk szakfolyóiratunkban – ráadásul a magyar díjazottak számára egyéves Autótechnika- előfizetést adunk ajándékba.


Dr. Knáb Erzsébet, az Audi Hungaria személyügyekért felelős ügyvezetője szerint a kitüntetés Horváth Levente és a vállalat számára is egy fontos elismerés, mivel a rangos díj a duális szakképzési rendszerük színvonalát és eredményességét is jelzi. Az Audi Hungaria elismert duális szakképzési rendszerében egyébként 2001 óta 1700 tanuló szerezte meg szakmáját. A négykarikás cég iránt a leendő fiatal munkavállalók körében továbbra is nagy az érdeklődés: nyáron 110 szakmunkástanuló kezdte meg képzési idejét, kiknek magas színvonalú oktatását felkészült szakoktatók biztosítják. A szakképzés terén az Audi Hungaria szorosan együttműködik a győri Lukács Sándor, a Pattantyús Ábrahám Géza és a Kossuth Lajos szakképző intézményekkel.