AOTV 2015 A döntő

Az Autótechnika Országos Tanulmányi Verseny az autó­ szerelő, autóelektronikai műszerész és az autószerelő-technikus tanulók országos tanulmányi versenye, melyet a 2014–2015. tanévben is az Autószerelők Országos Egyesülete (AOE) és az X-Meditor Kft. szervezett. Idén 57 háromfős csapat mérte össze tudását az autójavítás szakemberjelöltjei számára a későbbi munkáltatók támogatásá­ val kiírt verseny első, elméleti fordulójában, majd közülük a nyolc legjobb csapat került a május 16-i döntőbe, melynek a verseny történetében először a győri Széchenyi István Egyetem adott otthont. Nyolc állomáson kellett a diákoknak bizonyítani szakmai tudásukat és rátermettségüket. A diákok magabiztosan teljesítették a félórás feladatokat, így a végeredmény nagyon szoros volt, a zsűri nem látott nagy különbséget a csapatok között, mindenki felkészülten érkezett és igazolódott, hogy megérdemelten jutottak be az országos döntőbe. Aki kilátogatott a szabadon megtekinthető versenyre, az ország 24 legjobb végzős autószerelő és autóvillamossági szerelő tanulójával találkozhatott.

A VERSENYSZELLEM

„Az információ rohamsebességű terjedése az egész világot egy véget nem érő versenytérré alakította. Amióta nem szab határt a választéknak a távolság, a sebesség és a lokális erőforrások, azóta minden érték megszerzéséért harc folyik” – mondta Pintér-Péntek Imre, az XMEDITOR ügyvezetője. A verseny azonban nem csak nagy méretekben zajlik: az egyének is versenyeznek egymással. Muszáj is, mert – ahogy a mondás tartja – aki lemarad, az kimarad. Mit tehet az, aki nem szeretne lemaradni? Éllovassá kell válnia, hogy kitűnjön az átlag közül, hogy bebizonyítsa magának és mindenkinek: ő a legjobb egy adott területen. Az autószerelő és autóvillamossági szerelő tanulóknak az Autótechnika Országos Tanulmányi Verseny ad már több mint tíz éve lehetőséget arra, hogy a szakma kiváló tanulói megmérettessenek és kitűnjenek az átlag közül. „A május 16-i döntő bebizonyította, hogy elszántsággal, szorgalommal és szakmai alázattal a tanulók képesek olyan problémák precíz és gyors megoldására, amelyek a tapasztalt gyakorló mestereknek az elismerését is kivívják” – fejezte ki elismerését dr. Nagyszokolyai Iván, a versenybizottság elnöke.

„Az autós szakmáknak rendkívül nagy szüksége van jól felkészült ifjú szakemberekre. Ma ebben komoly hiány van. Az AOTV a felvevőpiac, a munkáltatók elvárásait fogalmazza meg, ahol az oktatási intézményeknek azt kell megmutatniuk, hogy tanulóikat ezeknek a követelményeknek a teljesítésére tudják felkészíteni” – fogalmazta meg Spindler Tibor, az AOE elnöke.

RENDHAGYÓ DÖNTŐ

A hagyományokkal szakítva, az idei tanévben kétfordulós lett az AOTV. Először egy iskolai internetes elméleti fordulón kellett megmérkőzniük a csapatoknak, melyre a szervezők ellenőröket küldtek ki. A legjobb 8 eredményt elérő diákok – 3 fős csapatok – kerültek be a döntőbe, melynek először adott otthont a győri Széchenyi István Egyetem. A Közúti- és Vasúti Járművek Tanszék, a verseny társrendezőjének laboratóriumaiban és a Mobilis Interaktív Kiállítási Központban összesen nyolc állomáson kellett a versenyzőknek bizonyítaniuk szakmai ismereteiket és rátermettségüket.

ÁLLOMÁSRÓL ÁLLOMÁSRA

Az 1. állomáson az Autonet (Autonet Import Magyarország Kft.) műszaki oktatója, Ruzsa János egy oktatás számára preparált Volvón végeztetett autóvillamossági méréseket a diákokkal. A common-rail rendszer vizsgálata nagyon aktuális napjainkban, és a diákok többsége színvonalasan teljesítette az egyszerűnek nem nevezhető feladatokat.

A 2. állomáson a DDC Duex Kft. munkatársa, Bödök Tamás kérdezte ki a versenyzőket a klímaszerviz-ismereteikről és az általuk forgalmazott Bosch ACS511 klímaszervizgéppel gyakorlati feladatokat is végeztek a diákok. Annak ellenére, hogy az iskolában nem gyakran találkoznak klímaszervizgéppel, a versenyzők az előre kiadott használati útmutató alapján jól felkészültek a klímás feladatokra, és jó pontszámokat értek el az állomáson.

A Garagent Autóteszt Hungary Kft. adta a 3. állomást, amely egy összetett diagnosztikai feladattal nehezítette meg a diákok dolgát, ráadásul a tesztjármű „műhibájának” javítása után még egy TPMS-szenzor klónozást is el kellett végezniük a versenyzőknek. Ilyen feladattal az iskolában nem találkoztak még, de a félórás állomásidő elegendőnek bizonyult a gyors tanulásra és problémamegoldásra, így ezt az állomást is 80% fölötti teljesítmények jellemezték.

A 4. állomáson a Sza-Co Kft. jóvoltából a kerék körüli alkatrészek világában mélyedhettek el a tanulók. Az elméleti feladatok megoldása mellett egy acél- és egy könnyűfém keréktárcsával szerelt kerék kiegyensúlyozása volt a gyakorlati feladat. Az OCT kerékkiegyensúlyozó gép használata pár diákon kifogott és voltak olyanok, akik kifogytak az időből, ezért nem tudták befejezni a feladatot, de összességében ezt az állomást is jó pontszámokkal teljesítették a csapatok.

Az 5. állomás az autóvillamossági szerelő tanulóknak kedvezett, ugyanis a Fer-Vill Kft. munkatársainak a felügyeletével egy indítómotor terhelés nélküli vizsgálatát és egy generátor U400-as padon történő terheléses vizsgálatát kellett elvégezniük a csapatoknak.

A győrzámolyi 2T+M Kft. egy haszongépjármű-motort hozott a versenyre, melynek hengerfuratán, hajtórúdján, dugattyúján és dugattyúgyűrűin kellett ellenőrző geometriai méréseket végezni, valamint minősíteni az alkatrészeket, hogy azok beépíthetők-e vagy cserére szorulnak.

A Puma Tools (Puma Bridge Bt.) a magyar szervizek egyik legnagyobb szerszámellátója, 7. állomásként a diákok szerszámhasználati tudását mérte fel. A 3 tagú csapatoknak egy-egy beragadt CR-injektort kellett kiszerelniük a Pichler-kiszedővel, egy elasztikus szíjat kellett le- és felszerelniük célszerszám segítségével, valamint egy hengerfejcsavar-meghúzási folyamatot kellett végigcsinálniuk.

Az utolsó állomást a Mobilis biztosította. Itt a diákoknak a fizikatudásukról, kreativitásukról és kötőelem-ismeretükről kellett számot adniuk játékos formában.


A 2015. évi AOTV-döntő versenybizottsága:

A versenybizottság elnöke: dr. Nagyszokolyai Iván (XMEDITOR)

A versenybizottság társelnöke: Spindler Tibor (AOE)

A versenybizottság társelnöke: dr. Lakatos István (Széchenyi István Egyetem)

A versenybizottság tagjai: Kőfalusi Pál, Pap Zoltán, Pápai József Csaba, Pátkai Miklós


AUTÓSZERELŐK TALÁLKOZÓJA – AUTÓTECHNIKA AKADÉMIA

Az új helyszín lehetőséget adott arra, hogy a versenyt kísérő rendezvények egészítsék ki, így került be a tanulmányi verseny programjába az Autószerelők Találkozója – Autótechnika Akadémia és a Harley-Davidson bemutató. A versenyt támogató cégeknek lehetőségük nyílt megmutatni kínálati portfóliójukat a diákoknak, a tanároknak és az eseményre kilátogató szakembereknek. Miközben a laborfolyosón egy kisebb vásár kapott helyet, és a diákok serényen munkálkodtak az állomásokon, addig a folyosóról nyíló előadóteremben az Autótechnika Akadémia 30 perces „tanóráira” ülhettek be az érdeklődők.

Az első előadást Galli Csaba tartotta a Széchenyi István Egyetem alapításáról, fejlődésének állomásairól egészen napjainkig, a felsőoktatás aktuális problémáiról. Theoharidis Alekos, a Garagent Autóteszt Hungary Kft. ügyvezetője az ún. utcai chiptuning műszaki és üzleti lehetőségeit mutatta be. Az ebédszünet előtt dr. Nagyszokolyai Iván tartott ismertetőt a turbófeltöltők javításáról és a javítók felelősségéről. Az ebéd után még 4 szakmai előadás várt az érdeklődőkre. Spindler Tibor AOE-elnök a független autójavítók és a hatóságok kapcsolatát mutatta be, és figyelmeztette a jelen lévő műhelytulajdonosokat, hogy fokozottan ügyeljenek vállalkozásuk tisztaságára, ugyanis reflektorfényben van a szakma, és a független autójavítók nagy ellenőrzési hullámra számíthatnak. Őt követte Kisvári János, aki az Autótechnika folyóiratban is már többször előforduló Launch távdiagnosztika újdonságait mutatta be. Ezután a TPMS, vagyis a gumiabroncsnyomás-felügyelő rendszer került terítékre, különösen hangsúlyozva a szerelés és a diagnosztika újdonságait. A sorozatot a Puma Tools zárta. Lévai Ákos cégvezető mutatta be a Pichler injektorkiszedő szerszám használatának előnyeit, és a jelenlévők szeme láttára húzott ki egy megszorult injektort, különösebb nehézségek nélkül.

Rapkay Zoltán egész nap a kétkerekűek iránt érdeklődők rendelkezésére állt, és bemutatta a Harley-Davidsonok diagnosztikai lehetőségeit. A családosan érkezők a Mobilisben is el tudtak tölteni egy kis időt, ahol játékosan tanulhatták a gyerekek a fizika rejtelmes jelenségeit.

DÍJÁTADÓ

A verseny a hagyományoknak megfelelően az ünnepélyes eredményhirdetéssel fejeződött be. A diákok nagy izgalommal várták, hogy megtudják helyezésüket, és visszafelé haladva a sorrendben, minden helyezett elhangzása után felsóhajtottak, akik még nem hallották a nevüket. Idén a szegedi iskola diákjai (Bálint Martin, Horváth József, Kósa Tamás) voltak a legboldogabbak a nap végén, de a többieknek sem kellett szomorkodniuk, ugyanis a támogatóknak köszönhetően mindenki ajándékkal teli csomagtartóval utazhatott haza. A fődíjat a TurboTec cég biztosította, aki felajánlotta az első helyezett csapatnak, hogy felkészítő tanárukkal együtt kiviszi őket a lengyelországi gyárába, és ellátogatnak a közeli turisztikai nevezetességekhez is.

Az AOE, az X-Meditor Kft. és a Puma Tools is szerszámokkal kedveskedett az első 3 csapatnak. Minden résztvevő oklevelet kapott, a dobogós iskolák pedig egy-egy serleget vihettek haza iskolájukba, hogy kiemelkedő eredményükről a következő évfolyamok diákjai is értesüljenek, kedvet kapjanak a versenyzéshez. A DDC Kft. az első 3 csapat tagjait egy Golo távdiagnosztikai eszközzel lepte meg, az Autonet pedig tartalmas ajándékcsomagot készített a versenyzőknek. Az Inter Cars és a Puma Tools cégek azon túl, hogy minden versenyzőnek adtak jutalmat, az első 3 csapat legjobbjait különdíjban is részesítették. A Robert Bosch Kft. is minden csapatnak adott ajándékot, és a felkészítő tanárokat is jutalmazta, ugyanis az első három csapat tanárait meghívta az általuk szervezett oktatásokra. A Mobilis a saját állomásukon a legjobb eredményt elérő kaposvári diákokat külön jutalmazta, és minden diáknak és tanárnak ingyenes belépést biztosított az interaktív kiállításra. Köszönetet kell mondanunk minden támogatónknak, azoknak külön is, akik a versenyzőknek, a felkészítő tanároknak ajándékot adtak.


Az első helyezett csapat


A második helyezett csapat

ÖSSZEFOGLALÓ

A verseny nagyon jó hangulatban telt, a diákok nemcsak versenyeztek, hanem tanultak is a nap folyamán. Sok pozitív visszajelzést kaptak a rendezők, de a nap hősei a tanulók voltak. Azok, akik bátrak és szorgalmasak voltak, elindultak egy versenyen, hogy megmérettessenek. A döntőbe került 24 tanuló jobbnak bizonyult 147 versenyre nevezett tanulótársuknál. Ők a döntőben sem találtattak könnyűnek, megmutatták, hogy a sokak által kritizált szakképzésből ma is tudnak olyan diákok kinőni, akik megállják a helyüket rangos szakmai versenyen is, és joggal gondoljuk, hogy majd a munka világában is. Gratulálunk a verseny résztvevőinek, a felkészítő tanároknak, iskoláiknak! Találkozzunk az AOTV 2016. évi versenyén!