Go-Kart! Go-Bosch!

Tesztelted már saját fejlesztésű járművedet a Hungaroringen? A magyarországi Bosch-csoport a műszaki felsőoktatási intézményekkel együttműködve új kihívásra hívja a hallgatókat. A 10–12 főből álló csapatok feladata, hogy egy általuk tervezett és kivitelezett rendszerrel szereljenek fel egy rendelkezésükre bocsátott járművet.

A versenyre olyan hallgatók jelentkezhetnek, akik nappali tagozaton tanulnak a meghirdetett felsőoktatási intézmények egyikében. Tapasztalatunk, hogy az egyetemekkel való együttműködéseink gyümölcsözőek, a hallgatók pedig olyan megmérettetésekre vágynak, melyek meghatározó élményekkel gazdagítják, és hosszú távon motiválják, felkészítik őket későbbi mérnökpályájukra. Központi célunknak tekintjük a mérnöki pályára lépett hallgatók elismerését, támogatását. Mint multinacionális vállalat, fontos szerepet kell vállalnunk már a mérnöki pálya vonzóvá tételében is, kreatív programkínálattal pedig biztosítanunk kell a műszaki terület életközeliségét a hallgatók számára.

A versenyhez a cégcsoport biztosít csapatonként egy-egy gokartot és azokat az elemeket, melyeket kötelezően be kell építeni. A beépítéshez nemcsak a tárgyi eszközöket kapják meg a hallgatók, hanem szakmai felkészítésben is részesülnek. Az egyetem – Bosch hároméves stratégiai együttműködése során a csapatok évről évre újabb feladatokat kapnak, melyek egymásra épülnek. Az egyes projektidőszakok novembertől májusig tartanak, és a csapatok minden év májusában a Hungaroringen megrendezett versenyen mutatják be munkájukat, mérhetik össze tudásukat.

Az előkészületekre 7 hónap áll rendelkezésre, mely különböző állomásokból áll. A tervezés után minden mérföldkő egy-egy komponens beépítését jelenti, miközben a Bosch csapata rendszeresen tartja velük a kapcsolatot többek között rendszeres hírlevelek, személyes látogatások és telefonos egyeztetések formájában. A résztvevőket folyamatosan támogatják a mérnök mentorok, ezzel segítve a verseny előkészületeit.

Az intenzív projektidőszakot egy izgalmas versenysorozat zárja, mely nemcsak a hallgatók számára ígérkezik igazán mozgalmas napnak, hanem a tapasztalattal rendelkező mérnökök számára is szeretnénk izgalmas programkavalkádot biztosítani. Bízunk benne, hogy valamennyi odalátogató talál kedvére való programot a májusi Hungaroring rendezvényen.

A verseny célja

A mérnökszakma és a gyakorlatorientált képzés népszerűsítése egész Magyarországon felhívni a figyelmet arra, hogy miért jó mérnöknek lenni.

Az első év feladatai: 

– elektromos gázpedál
– elektromosan működtetett rögzítőfék, ami független az eredeti fékrendszertől
– ultrahangszenzorok elhelyezése, a hozzá tartozó vezérlővel együtt
– hátramenet megvalósítása
– automatikus parkolás. 

Versenyszámok

A versenyszámok két csoportba sorolhatók: immobil és mobil. Az immobil versenyszámok során a szakmai zsűri a szervezési és konstruktőri teljesítményeket értékeli pontozással. A mobil versenyszámok esetén, izgalmas feladatokon keresztül, a csapatok műszaki megvalósításait, elért eredményeit pontozzuk. 

Immobil versenyszámok: projektprezentáció, konstruktőrverseny.
Mobil versenyszámok: gyorsulás, megállás emelkedőn, parkolás.
Időmérő és zárófutamok.

A versenyszámok során valamennyi csapat valamennyi kategóriában értékelésre kerül, és az összesítés után egy abszolút győztest hirdetünk.