Új magyarországi Bosch-központ

A magyarországi Bosch-csoport 2013. július 31-én, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter részvételével adta át új budapesti központját.

 

A Bosch összesen 30 milliárd forintot ruház be budapesti létesítményébe, amely 2015-től a vállalat kutatási és fejlesztési központjának is otthont ad. A most elkészült 11 000 négyzetméteres épületkomplexumba a Bosch 350 fejlesztő, kereskedelmi és adminisztrációs területen dolgozó munkatársa költözött. A második ütem alapkövét idén áprilisban tették le, az építkezés várhatóan 2015-ben zárul. Ez lesz majd a Bosch gépjármű-technológiai fejlesztések innovációs bázisa, a jelenleg bérleményben működő Bosch Budapesti Fejlesztési Központjának új otthona.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter így fogalmazott a megnyitóünnepségen: „A járműipar a magyar gazdaság olyan húzóágazata, amelyben a Bosch kiemelkedő szerepet vállal, nem csupán a termelés, hanem az iparágon belül Magyarországon egyedülálló kutatás-fejlesztési tevékenysége révén is. A lassan 1000 fős budapesti központ példa értékű abban a tekintetben is, hogy a Magyarországon megszerzett tudás itthon kamatozzon.” A Bosch tíz leányvállalattal és 8500 munkavállalóval van jelen Magyarországon, amelyből 1000 főt a kutatás-fejlesztés területén foglalkoztatnak. A vállalat összforgalma 2012-ben több mint 594 milliárd forint volt. A Bosch az elmúlt évtizedben végrehajtott beruházásainak értéke a 2013-as év végére meghaladja majd a 250 milliárd forintot.

„Ma Magyarország a Bosch gyártási és fejlesztési tevékenységének egyik kulcshelyszíne. A magyarországi cégcsoport forgalma a magyar GDP több mint 2 százalékának felel meg” – mondta el az ünnepségen Uwe Raschke, a Robert Bosch GmbH igazgatótanácsának tagja. – „Derűlátóan ítéljük meg itteni üzletfejlesztési lehetőségeinket, és ez az új központ is egyértelmű szimbóluma ennek az optimizmusnak.”

A magyarországi Bosch-csoport az ünnepség keretében stratégiai megállapodást írt alá Magyarország kormányával. Ez az egyezmény is azt jelzi, hogy a Bosch ismét elkötelezte magát a magyarországi jelenlét, és a magyar tudástőke mellett.