OSZTV 2013

Az állami országos szakmai tanulmányi versenyt idén a Nemzeti Munkaügyi Hivatal Szak- és Felnőttképzési Igazgatósága szervezte – átszervezésük óta első alkalommal – a szakmák felügyeletét ellátó Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal együtt. A versenynek 2013. április 8–10-e között a Fáy András Műszaki Szakközépiskola adott helyszínt, műhelyeiben és külső helyszíneken, szaktanáraik közreműködésével zajlottak le a gyakorlati versenyek is. Beszámolónkban a számos közlekedési versenycsoportból csak az autós műszaki versenyekre, az autószerelőre, az autóelektronikai műszerészre és az autótechnikusra térünk ki.

Közlekedéstechnikai szerelő

A „közlekedéstechnikai szerelő” megnevezésű versenycsoportba tartoznak az alábbi szakképesítésű tanulók: az autószerelők, a repülőgép-szerelők és dízelmotoros vasúti jármű szerelők. A versenyzők száma a versenycsoportban 10 fő, ebből 8 autószerelő versenyző volt. A szóbeli feleletekre versenyzőnként 50 perc, az ún. interaktív feladatmegoldásra 30 perc állt rendelkezésre. A gyakorlati verseny feladatainak megoldására összesen 360 percet kaptak a tanulók.

Az autószerelő gyakorlati verseny feladataiból válogatva érzékeltetjük, hogy milyen sokrétűnek kell lennie a tanulók felkészültségének.

– Környezetvédelmi felülvizsgálatban egy TOYOTA 4A-FE motor elektronikus adathordozóról kikeresett információk birtokában kellett emissziómérést végezni és műszaki vizsga tanúsítványt kiállítani.

– Jármű munkafelvételével kapcsolatos adminisztratív tevékenységek. Árajánlat-készítés a rendelkezésre bocsátott gépjárművön, a diagnosztika során feltárt hiba elhárítására, a szükséges alkatrészek cseréjére!

– A rendelkezésre álló gépjárművön lévő gumik vizsgálata, minősítése, majd a rendelkezésre álló írásos vagy elektronikus adathordozóról az adott jármű számára az ügyfél kívánságának megfelelően kerékabroncs, és az ahhoz előírt gumiabroncs választása.

– A gépjárműben alkalmazott folyadékok közül az egyiknek előírás szerinti minőségi vizsgálata, majd az akkumulátor állapotfelmérésének elvégzése a rendelkezésére álló célműszerekkel.

– Bosch VE típusú befecskendezőszivattyú részleges szétszerelése, hibafelvételezése, összeszerelése.

– Adott jármű műszeres futóművizsgálatának elvégzése, az előírt értékre történő beállítása, a szükséges beállítások elvégzése, az eredmények dokumentálása.

– A rendelkezésre bocsátott jármű megadott újrahasznosítható részegységének bontása.

– Autómosó gép kezelése, a rendelkezésre álló gépjármű tisztítása.

– A rendelkezésre bocsátott gépkocsin műszaki vizsgára bocsátás szerinti diagnosztikai vizsgálatok elvégzése (járműazonosítás, lengéscsillapító, kerékfelfüggesztés, próbapadi vizsgálat).

A szóbeli verseny tételei:

– A részecskeszűrő kényszerregenerálása, technológia, biztonsági előírások.

– Közvetlen benzinbefecskendezésű motoroknál alkalmazható keverékképzési módok, keveréktípusok, a rétegzett keverékes üzemmód főbb feltételei, a közvetlen benzinbefecskendezéses motoroknál alkalmazott kipufogógáz-utókezelés.

– A bontásra történő szakszerű gépkocsi-előkészítés, a további hasznosításra szánt alkatrészek minősítése.

– A gépjármű-szennyeződések eltávolításának módjai, a tisztítás hatásmechanizmusai, a pH-érték és a szerves oldószerek fogalma, a tisztítóhatás összetevői.

Az interaktív verseny

A rendelkezésre álló írásos vagy elektronikus adathordozóról az adott jármű futóműadatai kikeresése. On-line adathordozóról futómű-beállítási adatok gyűjtése, blokkolásgátló rendszerrel kapcsolatos általános információk gyűjtése, blokkolásgátló hibakeresésével kapcsolatos információk gyűjtése.

Közlekedéselektronikai 
versenycsoport

A versenycsoportba tartozó szakképesítések: autóelektronikai műszerész, repülőgép-műszerész. A verseny döntőjébe tíz tanuló került, ebből hat az autóelektronikai műszerész.

Az autóelektronikai műszerészek gyakorlati versenyfeladatai

Váltakozó áramú generátor szerelése, szerkezeti elemeinek vizsgálata és minősítése.

Közös nyomásterű – common rail – dízelbefecskendező rendszer vizsgálata.

Árajánlat-készítés a rendelkezésre bocsátott gépjárművön, a diagnosztika során feltárt hiba elhárítására, a szükséges alkatrészek cseréjére!

Otto-motorok szenzorainak vizsgálata:

– Hall-jeladó ellenőrzése.

– FORD MAP-szenzor ellenőrzése.

– Toyota izzításvezérlő rendszer vizsgálata a párhuzamos diagnosztika módszerével.

Dízelmotorok szenzorainak vizsgálata:

– Indukciós jeladó ellenőrzése.

– Légtömegmérő ellenőrzése.

– Suzuki G13 BA integrált motorirányító rendszer vizsgálata.

– Gyári jellemzők keresése Bosch ESI(tronic) elektronikus adatbázis alkalmazásával.

A szóbeli verseny tételei:

– Zárásszög-szabályozású és primeráram- határolós gyújtás blokkvázlata alapján működésmagyarázat.

– Veszélyeshulladék-kezelés az autójavító műhelyekben.

– Vállalkozási ismeretek.

Közlekedéstechnikus 
versenycsoport

A versenycsoportba 12 fő autótechnikus szakképesítésű tanuló került.

Az interaktív feladat két részből állt:

– információgyűjtés javítási és beállítási feladatok elvégzéséhez egy megadott Opel Kadett személygépkocsihoz,

– hibatárolók kiolvasásával kapcsolatos információgyűjtés.

Szóbeli feladatok:

– A közös nyomásterű (common rail) rendszerek: a rendszer szerkezeti kialakítása és jellemzői; a befecskendező-rendszer kisnyomású részei és működésük; a befecskendező-rendszer nagynyomású részei és működésük.

– A mágnesszelep-vezérelt injektor működése.

– A common rail befecskendező-rendszerek vizsgálatának lehetőségei.

Gyakorlati feladatok:

Közös nyomásterű dízel befecskendező-
rendszer vizsgálata

– Bosch common rail rendszer alkatrészeinek felismerése.

– Dízel befecskendező-rendszerek felismerése nyomásértékek alapján.

– Közös nyomásterű rendszerek idő- és nyomásvezérlése.

– Elektronikusan irányított rendszer vizsgálata párhuzamos diagnosztika módszerével.

– Elektronikusan irányított rendszer vizsgálata soros diagnosztika módszerével.

Díjak és jutalmak

A versenyzők, modulok szerinti teljesítéstől függően mentesülnek az év végi szakvizsga alól. Többen valamennyi modulból kaptak felmentést, másoknak ez nem sikerült száz százalékban.

A Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete 
100 000 Ft-ot adományozott, amit a különböző versenycsoportokban valamelyik feladatban kiemelkedő teljesítményt mutató tanulók között osztottunk el.

Az Áramkör Autóvillamossági Szakmai Egyesület egy kódkiolvasót ajándékozott a legjobb autóelektronikai műszerész tanulónak, míg a Dízeladagoló és Dízelmotor Javítók Szakmai Egyesületének elnöke a dízelműhelyi feladat megoldásában a legjobb eredményt elért tanulót jutalmazta.

A GÉMOSZ (Gépjármű-márkakereskedők Országos Szövetsége) 50 000 Ft értékben járul hozzá a legjobb autószerelő-tanuló jutalmazásához, amit a szakma gyakorlásához szükséges eszközre fordíthat.

Az egyes versenycsoportok győztesei Media Markt ajándékkártyát kaptak 20, 40 és 60 ezer Ft értékben.

Az Autótechnika szerkesztősége gratulál minden versenyzőnek, kiemelten is köszönti a győzteseket!

Köszönet és elismerés illeti a verseny szervezőit, számos külső segítő és a versenybizottsági tagok munkáját, a Fáy András-iskola teljes kollektíváját!