Hidrogén-előállítás a benzinkúton

Az energetikával foglalkozó szakemberek már egy ideje az elektromos áram tárolásának lehetőségeit kutatják. Azért vált napjainkban különösen aktuálissá, mert a szélkerekek és a napelemek szolgáltatta villamos áram van amikor van és néha, amikor van, nem kell. Nagy mennyiségű elektromos energia tárolása akkumulátorokkal nem megy, más közbenső tárolási megoldást kell keresni. Boldog országok azok, ahol magashegyi tárlókba vizet szivattyúznak, majd, ha kell, turbinákra eresztik rá. Megoldás lehet a közbenső megoldásra a vízbontás. Az így létrehozott hidrogén a közlekedésben a tüzelő(anyag)cellás elektromos autók tüzelőanyaga.

A Siemens cég figyelemre méltó megoldást javasol. A vízbontó egységet a benzinkútra telepíti, így a mindig „friss” hidrogént a helyszínen állítja elő. Ezt a Siemens elektrolízis-, azaz a vízbontási technikájának fejlesztése tette lehetővé. A nagy dinamikájúnak nevezett technikáról annyit árultak el, hogy sokkal gyorsabban képes a vízbontásra és gyorsan, milliszekundum alatt alkalmazkodik a megújuló forrásból származó villamos energia aktuális nagyságára a folyamatszabályozásban. A vízbontásban kulcsszerepet kap a polimer elektrolit membrán (PEM), melynek révén óránként 2…6 kg hidrogént állít elő az egység. A konténerben elhelyezett vízbontó, hidrogéntároló és feltöltőegység maximálisan 0,3 megawatt teljesítményű.

CO2rrect nevű projektben (CO2-Reaction using Regenerative Energies and Catalytic Technologies) a német nagy energiaszolgáltó, az RWE, továbbá a Bayer és ég tíz egyetem és kutatóintézet van. A fejlesztés, mely más célú hidrogén előállításra is kiterjed, még csak az első, ún. pilotprojekt fázisban van.

(NszI)

Forrás: Siemens