A jövő a jelenben

A technika és technológia élvonalába tartozó cégek gyakran jelentkeznek jövőbe mutató, ma még futurisztikusnak látszó műszaki fejlesztéseikkel. Az autógyártók tanulmánymodelljeinél ezt már természetesnek vesszük, de így van ez például a híradástechnikában, számítástechnikában is. Jobban felkapjuk a fejünket, ha egy garázsberendezés-gyártó mutatja be a jövő technikáját.

A Corghi cég, a „kerék körül” használandó szervizberendezések egyik világvezető fejlesztője és gyártója úgy gondolta, megmutatja, mit tudnak fejlesztői, milyen technikai irányban folynak a fejlesztései, azaz már ma megmutatja a jövőt. Az irány a mechatronikai berendezések, az intelligens gépek, robotok felé mutat a szervizberendezések területén is. A fokozott pontosság, az automatizált működés, a körülményekhez való igazodás, az adaptivitás kell, hogy ezeknek a gépeknek, berendezéseknek is a jellemzője legyen.

A Corghi mérnökei az elmúlt néhány évben elkészítették a R.E.M.O. futóműmérő robotot. A R.E.M.O. betűszó, mely az angol Robotic Equipment for Measuring by Optics kifejezésből származik, magyar megfelelője „optikai mérésű robotizált berendezés”. Ez ugyan nem utal a feladat lényegére, a futóműmérésre, de annyit a berendezésről és a mérésről megtudunk a gyári videóból, hogy az önjáró „E.T. robot” (optikai mérőberendezés) a gépkocsi kereke elé gördül, majd mesterséges látásával néz a gépjárműkerékre és 3D képalkotás után állapítja meg annak álláshelyzetét.

A képalkotás kerékmérettől, felnitípustól, felnisérüléstől független. Az optikai mérőrendszer a karosszéria terhelési helyzetét is megméri, például a kerékközépponttól a sárvédő ívig terjedő távolságot. Tehát teljesen érintkezésmentes, a gépkocsihoz a mérések során csak az elkormányzás erejéig kell hozzányúlni. Ha a beállításhoz az emelő emeli a gépkocsit, az optikai fej ennek utánamegy. A R.E.M.O. már néhány szerelőműhelyben a gyakorlatban is bizonyítja képességeit, a konstruktőrök gyűjtik a tapasztalatokat. A berendezésről szóló kb. 15 perces videofilmet érdemes megnézni!

(http://www.youtube.com/watch?v=Baosi99YqtI)